Журналист: Заради успеха на Нургюл обърнахме внимание на трагичното състояние на шахмата ни

  • 22 август 2023 09:23

  • 415
  • 1
Журналист: Заради успеха на Нургюл обърнахме внимание на трагичното състояние на шахмата ни
© Булфото (архив)

"Трябваше да се случи този успех на Нургюл Салимова, за да бъде обърнато обществено внимание върху трагичното състояние на българския шахмат, което обаче не е от вчера или от днес". Това коментира пред БНР журналистът от "Сега" Явор Евтимов. Според него дори Нургюл да беше спечелила световната купа вчера, това нямаше да разреши проблемите на българския шахмат. 

"Не смятам, че държавата носи каквато и да било вина. Изключителната вина за пропадането на шахмата се дължи на шахматната общност. Докато те не се обединят и не поемат заедно в една посока, шахматът ще загива. Държавата е безпомощна в случая", категоричен бе той. 

Треньорът на Нургюл Салимова за първата ѝ реакция след мача: Разочарование и умора

"С представянето си Нургюл Салимова изненада всички, макар че тя излезе на шахматната сцена като вундеркинд, още когато беше 15-годишна. Ясно е, че пътят й беше само нагоре. Тя има таланта, има уменията, за съжаление няма достатъчно адекватна среда в България, в която да се развива. Вероятно ако имаше по-добри условия, сигурно по-рано щеше да е стигнала по-високо. Така че до някаква степен е изненада представянето й", изказа мнението си журналистът.Според него разпадът на администрацията на българския шах е започнал по времето на Силвио Данаилов, който беше последният президент на автентичната българска федерация по шахмат. От 2018 г. започна роенето на нови федерации и федерацийки, като в момента има 6 такива, посочи журналистът и каза: "На какво се дължи тази битка за власт, нямам обяснение". 

"Вече се стигна до парадокс - комисията да избере един състав на националния отбор за жени, който да участва на световното отборно първенство в Полша през септември, а лицензираната федерация да избере друг състав. Например не е ясно до какъв цирк ще се стигне през септември и кой точно отбор ще пътува до Полша. Нургюл е в двата отбора, но те са с различни капитани. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно", коментира Евтимов. Според него това се отразява пагубно на нашите спортисти. Той е категоричен, че този спорт, както и други, е подценен от държавата. 

По думите му според наредбите на спортното министерство шахматът не може да получава кой знае какво финансиране, защото държавата подпомага най вече олимпийските спортове или такива, които имат минали успехи на световни или европейски първенства

"Един такъв успех като на Нургюл Салимова реално не носи нищо за пред държавата, защото няма статут нито на световно, нито на европейско първенство".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
415 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
xxx

2023.08.22 | 13:47

1
❤️Казвам се Па'ула, на 23 години съм) Амбициозен SЕХ модел 18+) Обичам да ме снимат гола) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини