Министър Попов и експерти от МОСВ провериха състоянието на дюните при Дуранкулак

  • 11 август 2023 20:30

  • 603
  • 1
Министър Попов и експерти от МОСВ провериха състоянието на дюните при Дуранкулак
© МОСВ

Министърът на околната среда и водите Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 и експерти направиха обиколката на дюнни природни местообитания и понтосарматски степи в защитените местности Шабленско и Дуранкулашко езеро, Резервата „Калиакра“ и резерват „Балтата“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Министърът се запозна с основните екологични проблеми в региона, както и с необходимостта от актуализиране на плановете за управление на защитените територии. В близост до дюните в землището на село Дуранкулак, община Шабла, бяха поставени поставиха информационни табели, указващи защитения им характер.

Бих искал да благодаря на Регионална инспекция по околната среда и водите - Варна, Министерството на околната среда и водите и министър Попов за поетия и изпълнен ангажимент, с който заедно поставихме начало на решението на проблема с незаконното паркиране и присъствие върху плажната ивица и дюните в Дуранкулак, каза Иван Начев от групата „Приятели на Дуранкулак”.

Групата в защита на региона обединява усилията на природолюбители и доброволци, които от 4 години се опитват да активизират дейността на институциите за възстановяване на дюните и опазване на биологичното разнообразие по Северното Черноморие.

МОСВ изрази особено мнение и не съгласува проекта на специализирана карта на дюните на Каваци

В инициативата днес участваха кметът на Дуранкулак Веселин Йорданов и на Шабла Мариян Жечев, директорът на Института по океанология Николай Вълчев, Иван Начев от групата „Приятели на Дуранкулак“, както и зам.-министър Петър Димитров, директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна Явор Димитров и експерти от РИОСВ-Варна.

В края на юли министърът на околната среда и водите Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 и работна група от фитоценолози и експерти по брегова геоморфология посетиха къмпинг „Каваци“, където поставиха началото на ново обследване на пясъчните дюни, разположени извън морските плажове „Каваци – север“ и „Каваци – юг“. Целта на обследването тогава беше да се определи вида и местоположението на дюните.

Последвайте канала на

Владимир Василев
603 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2023.08.12 | 01:42

1
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства --- Xmiss.pw

Добави коментар

Водещи новини