Психиатърът Христо Кожухаров : Трябва да видим защо сме толерантни към агресията

  • 09 август 2023 08:46

  • 559
  • 2
Психиатърът Христо Кожухаров : Трябва да видим защо сме толерантни към агресията
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Случаят с тежкото посегателство срещу младото момиче от Стара Загора, което бе нарязано с макетно ножче, разпали общественото недоволство. Поредица от протести в подкрепа на пострадалата се проведоха в редица градове.

 Според психиатъра проф. Христо Кожухаров в такъв момент наяве излизат много точни характеристики какво е нашето общество.

По думите му сега има много събрана негативна енергия, насочена към много нива, но на преден план изниква въпросът за ниския праг на чувствителност към подобни теми.

Като пример той посочи признанията на Тити Папазов (бел. ред. - за наказание на бивша приятелка с остригване на косата), които въпреки хилядите гледания в интернет, остават хората равнодушни. Ножът трябва да опре до кокала, за да прогледнем всички, казва проф. Кожухаров, предава БНР.

Но той е на мнение, че въпреки това, в една част от обществото отново се пораждат съмнения и липсва необходимата състрадателност.

Хората се питат дали е изневерявала, проститутка ли е била, като че ли тя не е жертва и ако тези факти са действителни, вината и отговорността на извършителя намаляват, посочва психиатърът.

Адвокат Мария Петрова с горещ коментар за вещето лице в случая "Дебора"

Според Кожухаров готвените промени в Закона за домашното насилие не трябва да се правят набързо  - на коляно. Неговото предложение е да се направи работна група, която да анализира защо се покачва агресията, защо сме толерантни към нея и чак тогава да се вземат конкретни мерки.

Всякакви бързи решения, за да покажем, че сме по-добри от другите, са популизъм, смята той. Нека не прибързваме, нека видим причините - сега ние виждаме последствията, убеден е специалистът.

Според Кожухаров хората сега излизат на протест главно, защото чувстват, че живеем в беззаконие.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
559 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.08.09 | 09:46

1
Държавата ни беше насилствено разрушена, милиони избити, вие ни занимавате с разпри между криминални елементи.

Добави коментар

Водещи новини