Протест под наслов „Нито една повече: промени в закона сега!“ се провежда пред НС

  • 07 август 2023 09:54

  • 358
  • 1
Протест под наслов „Нито една повече: промени в закона сега!“ се провежда пред НС
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Граждански протест под наслов „Нито една повече: промени в закона сега!“ се провежда пред Народното събрание (НС). Протестиращите настояват за промени в Наказателния кодекс. Демонстрацията се организира във фейсбук от колектива „Феминистки мобилизации“. 

Днес депутатите ще се съберат на извънредно заседание, на което ще обсъдят предложенията за промени в Наказателния кодекс (НК) и в Закона за защита от домашното насилие. Миналата седмица Комисията по правни въпроси в НС прие предложения за промени в НК, с които се завишават наказанията за леки и средни телесни повреди. Приети бяха и промени в Закона за защита от домашното насилие. 

В края на юли в много градове в страната се проведоха протести срещу насилието над жени и в подкрепа на 18-годишно момиче, нападнато в Стара Загора. 

Нов протест срещу насилието над жени в София

Законодателството не е ефективно. Имаме нужда от дълго чакани промени и не можем да чакаме повече, заяви една от протестиращите днес. 

Друга участничка в демонстрацията и член от “Феминистки мобилизации” - Десислава, обясни, че народните представители ще гласуват промени в НК, които предвиждат по-сериозни наказания както за средна, така и за лека телесна повреда. По думите ѝ протестиращите ще настояват и за въвеждането на дефиницията "интимна връзка" в Закона за защита от домашното насилие. Именно тази дефиниция ще разшири обхвата на хората, които могат да потърсят закрила от закона, посочи Десислава, пише БТА.

Крайно време е народните представители да покажат политическа воля и да защитят всички жени, добави тя. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
358 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.08.09 | 01:26

1
4 жени стояха на една пейка.

Добави коментар

Водещи новини