За мъртвата справедливост и обезценения човешки живот

  • 02 август 2023 13:05

  • 1308
  • 0
За мъртвата справедливост и обезценения човешки живот
© pixabay

Липсата на справедливост в правораздаването у нас нагнетява все по-силен гняв у хората. Затова те излязоха на протести в цялата страна преди ден. Няма знак за равенство между правото и справедливостта в клета България и това е така от много години насам. Не случайно по този повод народът измисля приказки като „за кокошка няма прошка, за милион няма закон” и др..

Виновни за всичко това са законотворците в НС, които от година на година

създават все по-калпави, дрипави закони не с врати, а с цели порти, през които минават само глупавите, тарикатите ги заобикалят. Толкова могат – толкова правят.

Още не стихнали броженията по повод на зверски нарязаното момиче в Старозагорско, и ето днес четем, че обвинителите в старопрестолния Велико Търново са спрели разследването срещу двама лумпени – рецидивисти, на които акъла им стига до там да друсат кючек върху паметника „Майка България”!

Мисля, че е срамно оправданието на разследващите , че „не се намерили достатъчно доказателства за престъпление от общ характер, въпреки събраните от полицията доказателства за грубото поругаване на светинята”.

Извинете, ама как доказателствата сами да се намерят?! Ми не щат.

Ние, простосмъртните данъкоплатци пък наивно се надяваме, че като плащаме заплатите на всички тези чиновници в правораздавателната система, би трябвало те да си вършат работата и да са гаранти за нашата сигурност в обществото.

Впрочем, може би ще е уместно тук да припомня, че заплатите на магистратите са доста добри, да не кажа дори прекалено за нашенските стандарти. Въпреки това те работят така, че година след година от ЕК ни размахват пръст в нарочни хулещи ни доклади, поради липса на читаво правосъдие. Това, по мое скромно мнение, е прекалено дори за изумително търпеливия нрав на нашите хора и трябва да се промени.

Инак ще продължават до откат случаи като този в Старозагорско и Великотърновско. Да не се заблуждаваме – местните навсякъде и досега са били наясно с мутренските деяния в определени кръгове, където стрижат, режат, бият и прочее, но удобно и лицемерно са си трайкали, а т.нар. „пазители на реда” вероятно и са се облагодетелствали, за да се не закачат бабаитите с татусите.

Лично мен ме обзема гняв като видя нискочелите с татуирани ликове на националните ни герои като Левски и Ботев,

или техните съкровени за всеки нормален българин завети. Съзнавам, че няма как да се забрани да се правя такива татуси върху питекантропи, обаче ми се иска!

Също и импотентни политици да не яхат подобни трагедии, защото, както уместно поясни един от създателите на свободния печат у нас Валери Найденов:

„ Татуировката "свобода или смърт" може да се тълкува по 2 коренно различни начина. Ако е за свободата на народа, значи е патриот. Но ако е за индивидуална, демек лична свобода, значи е либерал и дори либертарианец”.

Много ми се иска също така да се предвижда затвор и непосилни глоби за онези льольовци, които поругават паметта на българските национални герои, дали живота си за да я има България.

Надявам се и аз, като повечето ни будни сънародници, да видя някой ден как в затвора ще попаднат онези политици, отговорни за съсипията на държавата ни през криминалния преход. Защото, както е казал един от големите мислители Имануел Кант

„ако загине справедливостта, човешкият живот няма да има вече никаква стойност".

Ама комай много се размечтах!

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на редакцията и на Novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1308 0

Свързани новини

Водещи новини