Водещите новини! Увеличават наказанията при домашно насилие. Австрия обяви, че няма да ни пусне в Шенген (и още…)

  • 01 август 2023 18:55

  • 3381
  • 0
Водещите новини! Увеличават наказанията при домашно насилие. Австрия обяви, че няма да ни пусне в Шенген (и още…)
© Pixabay/Wikimedia/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 1 август   

 

Увеличаване на защитата от домашно насилие и по-строги наказания предвиждат два законопроекта, внесени днес общо от парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ - СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България".

Повод са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от които е зверството в Стара Загора над 18-годишната Дебора Михайлова. В резултат на садистично нападение с макетен нож, извършено от 26-годишен мъж, тя има 400 шева по главата и цялото тяло, освен това е със счупен нос и обръсната коса.

Заради случая от Стара Загора: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС увеличават наказанията при домашно насилие

***

"Шафрантията може да си ходи, където иска, може да се оплющи с целия град, а аз само да кимам недоволно отстрани? Като изчезнат шафрантиите, ще изчезнат и насилниците", това пък написа математикът от БАН Радослав Марков отново във фейсбук.

"Такава е мъжката природа от 10 000 години и няма да се промени с лудо-"демократични", джендърски и феминистки заклинания. Но "феминистките" не се замислят. Нищо, ще дойде време не просто да се замислят, а да бягат с 200", допълва Марков.

Съдия от София и математик от БАН със скандални коментари за нарязаното момиче от Стара Загора

***

След зверството в Стара Загора: Депутатите ще изслушат здравния министър за стандартите по съдебна медицина

***

В дневния ред е включено първо гласуване на промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

Росен Желязков свиква извънредно заседание на НС на 7 август

***

Жена бе нападната в центъра на София само 4 часа преди протеста "Нито една повече" вчера. Непознат я връхлетял, ударил няколко пъти и избягал.

4 часа преди "Нито една повече": Мъж млати жена в центъра на София

***

От протокол на съда става ясно, че на 15 февруари 2022 година в Стара Загора той е причинил лека телесна повреда на Р.Г. – „изразяваща се в множество отоци и кръвонасядания на окосмената част на главата, оток и кръвонасядане по челото, масивни кръвонасядания и отоци по клепачите на дясното око, кръвоизлив под слизестата обвивка на дясната очница, оток и кръвонасядане по гърба вдясно“.

През 2022 г. насилникът Георги Николаев причинил на друг множество отоци и хематоми

***

Въпреки тенденцията за намаляване на броя на търсещите убежище, външният министър на Австрия Герхард Карнер заяви, че страната иска да продължи да налага вето на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно движение. Граничният контрол е част от успехите, затова ситуацията остава непроменена, посочи Карнер.

Австрия обяви, че няма да пусне България в Шенген

***

Кремъл заяви днес, че руското министерство на отбраната трябва да предприеме защитни мерки след новата атака с дронове срещу Москва, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Кремъл: Опасността от атаки с дронове срещу Москва е очевидна, вземат се мерки

***

Украйна има план в случай на евентуално убийство на президента Володимир Зеленски по време на войната. Експерти смятат, че подобно събитие би било психологически шок, но няма да повлияе на защитата на Украйна. Това пише американското издание Politico, предаде Bulgaria ON AIR.

В публикацията се подчертава, че отказът на Зеленски да бъде евакуиран в началото на войната е изиграло ключова роля в мобилизирането на международна подкрепа за борба с Русия.

Според Конституцията, когато президентът не може да изпълнява задълженията си, те се поемат от ръководителя на Върховната рада на Украйна. Изданието пише, че председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук, член на партията на Зеленски "Слуга на народа", няма особено висок рейтинг на доверие.

Според старши сътрудника в Евразийския център на Атлантическия съвет Адриан Каратницки това няма значение, защото Украйна има "силен екип от лидери" и е вероятно, ако президентът умре, светът ще види "колективно управление" на държавата.

Политико: Убийство на Зеленски вече няма как да промени ситуацията в Украйна

***

След 2015 г. в Украйна в рамките на т. нар. декомунизация се появи идея гербът на СССР да бъде заменен с тризъбец, съответстващ на изображението на държавния герб на страната. Работата бе многократно отлагана поради високата цена и опасенията, че премахването на герба ще компрометира стабилността на статуята.

На 13 юли т.г. Държавният инспекторат по архитектура и градоустройство на Украйна издаде разрешение за започване на работа. Демонтираният герб ще се съхранява в Музея за история на Украйна през Втората световна война, припомня "Фокус".

Премахнаха сърпа и чука от паметника "Родината майка" в Киев

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
3381 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини