Водещите новини! В НК няма текст за инкриминиране на изтезания и жестокост. Мутафчиева: Защо Радев бави закона за домашното насилие (и още…)

  • 01 август 2023 13:09

  • 549
  • 0
Водещите новини! В НК няма текст за инкриминиране на изтезания и жестокост. Мутафчиева: Защо Радев бави закона за домашното насилие (и още…)
© bTV/NovaTV/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 1 август   

 

Има нужда от промени в Наказателния кодекс (НК), защото има „бяло петно“ в него. Това заяви пред БТВ омбудсманът Диана Ковачева във връзка със случая от Стара Загора, при който 18-годишно момиче бе нарязано с макетен нож от мъж. Вследствие на раните получи 400 шева.

„Бялото петно се отнася до случаи на умишлено причиняване на физическа или психическа болка или страдание. Случаите на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото достойнство, са много и те не могат да бъдат наказани, защото в НК няма текст за инкриминиране на изтезания, жестоко, нечовешко, унизително отношение“, обясни Ковачева.

Омбудсманът: Има „бяло петно“ в НК - няма текст за инкриминиране на изтезания и жестокост

***

„Законът е приет на 21 юли, но все още не е обнародван в Държавен вестник. Това е въпрос, който трябва да се зададе на президентската институция. Защо при положение, че е толкова важна тема, неговото обнародване се бави?"

Това каза пред БНР Илина Мутафчиева от ПП-ДБ за Закона за защита от домашното насилие по повод актуалния случай с момичето от Стара Загора, чието тяло бе обезобразено с макетно ножче.

Законопроектът е бил изготвен с много силна обществена подкрепа, смята Мутафчиева.

Илина Мутафчиева (ПП-ДБ): Защо Радев бави закона за домашното насилие

***

В "Държавен вестник" са обнародвани промените в Закона за защита от домашното насилие. Така Заповедта за незабавна защита на жертвите на насилие ще влиза незабавно за изпълнение.

С промените Заповедта за незабавна защита на лица, жертви на домашно насилие, подлежи на незабавно изпълнение и се връчва на страните. Тя не подлежи на обжалване. И има действие до издаването на заповед за защита или до отказа на съда, освен ако съдът не посочи друг, по-дълъг срок на действие. Заповедта служебно се изпраща до районните управления, където живеят и извършителя, и пострадалия.

Радев наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт

***

Промени в Закона за защита от домашното насилие са обнародвани в "Държавен вестник"

***

Моника Маринова първа сигнализира за случая. Близката до семейството на пострадалото момиче получи и заплахи за живота си. „Вчера видях море от хора. Много плакахме, защото имахме нужда да знаем, че не сме сами“.

Жената, алармирала за обезобразеното момиче, получила заплахи за живота си

***

Певицата Йоана Захариева-Йоко с разкрития за момичето, което за назидание е подстригано от президента на баскетболния клуб на "Левски" Тити Папазов в миналото.

Певица с подробности за изтезаваното от Тити Папазов момиче, била нейна съученичка

***

През 2018 година телевизионната водеща Виктория Маринова от Русе бе убита с особена жестокост. Убиецът призна вината си и вместо доживотен затвор, получи 30-годишна присъда.

Тогава семейството и близките настояха за промени в правосъдната система и отпадане на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления. Има ли разминаване в очакванията за справедливост и реалните наказания за извършителите, и как се съвземат семействата след подобна трагедия?

Съпругът на убитата тв водеща Виктория Маринова: Обезобразяването е средна телесна повреда

***

Арестуваха мъж, заплашвал неколкократно с убийство жената, с която живее на съпружески начала. При един от случаите, обвиняемият дори опрял кухненски нож до шията на жертвата.

Случаят е станал посред бял ден на 20 май в къща в село Долни Богров, пише Дарик.

Обвиняемият се заканил с убийство на жената с думите: „Ще те убия, ако не се махнеш веднага“, а малко след това взел кухненски нож и опрял острието му до гърлото й.

Мъж се закани на жена си: Ще те убия, ако не се махнеш веднага, и взел кухненски нож

***

Процентът на гражданите, които са съгласни българите да са вписани в Конституцията и по този начин да се гарантират техните човешки и граждански права, са много повече от очакваното при тази жестока антибългарска кампания, която се води в Македония. Това мнение изказа пред БНР журналистът Владимир Перев.

Журналист: Москва и Белград натискат за това българите да не влязат в Конституцията на РСМ

***

Това съобщи началникът на Харковския гарнизон Сергей Мелник в официалния си Telegram канал General Marseille. В 23:18 той призова жителите на Харков да останат в убежищата.

След полунощ Мелник призова жителите на Харковска област да не пренебрегват предупреждението за въздушна атака, тъй като в небето над района са забелязани безпилотни летателни апарати тип "Шахед".

Ракети летят и тази нощ по Украйна

***

Възможно е да се гарантира победата на справедливостта, когато всички виновни за терора бъдат подведени под отговорност, като всеки ден се увеличава натискът върху държавата-агресор.

Зеленски настоява: Всички виновни за терора бъдат подведени под отговорност

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини