Протест в центъра на София с искане за повече средства за спешната помощ

  • 26 юли 2023 12:03

  • 223
  • 0
Протест в центъра на София с искане за повече средства за спешната помощ
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Протестиращи от синдикат „Защита“ се събраха тази сутрин на площад „Александър I Батенберг". Те настояват за повече средства за работещите в Центровете за спешна медицинска помощ.

В седмичната програма на Народното събрание се предвижда обсъждането и гласуването на второ четене на държавния бюджет, на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г. 

Председателят на синдиката „Защита“ Красимир Митов каза, че на свое заседание парламентарна комисия е приела предложението за увеличение на средствата за издръжка на Центровете за спешна медицинска помощ и за основни и допълнителни възнаграждения на персонала в размер на 23 милиона лева за петте месеца до края на годината. Той обаче посочи, че има притеснения дали това ще бъде гласувано в пленарната зала, предаде БТА. 

Протестиращите се отправиха към президентството. Причината да дойдат на „Дондуков“ 2 е искането на синдиката за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за проблемите в сферата на спешната помощ. Да вземат присърце нещата и да се отнесат сериозно, за да не остане България без спешна помощ, призова Митов. Протестиращите внесоха в президентството искането си за свикване на КСНС. 

Медици и работещи в Спешната помощ отново излизат на протест

Красимир Митов каза, че е имало среща с бившия служебен премиер Гълъб Донев. Точно до него сме вкарали 20 писма с проблеми в Спешната помощ, посочи той и добави, че не е имало реакция по време на служебния кабинет. Сред другите искания на работещите в спешната помощ е и преминаването в първа категория труд. "Има някаква чуваемост, но няма дела. Докато не видим, че реално нещата ще се случат, протестите ще продължат", каза още Митов. Сред протестиращите има от санитар до медик, обясни той.

Недоволните развяват знамена с българския трибагреник и знамена на синдика. Демонстрацията на синдиката е съпътствана с полицейско присъствие. Протестиращите се отправиха към Министерството на здравеопазването.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
223 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини