"Пътна полиция" и още пет институции проведоха специализирана операция за нарушители на пътя

  • 20 юли 2023 14:02

  • 477
  • 0
"Пътна полиция" и още пет институции проведоха специализирана операция за нарушители на пътя
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

"Пътна полиция" и още пет институции с контролни функции проведоха специализирана операция за нарушители на пътя.

В операцията, която е по метода на широкообхватния контрол, участваха и представители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Агенция "Пътна инфраструктура", Агенция "Митници", Национална агенция за приходите и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Целта на тази проверка е да се въздейства върху водачите, а акцентът е да не се управляват превозни средства под въздействие на алкохол и наркотични вещества, каза заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Столичната дирекция за вътрешни работи комисар Златко Златанов. Той допълни, че акцията е насочена към ползването на обезопасителните колани при управление на пътните превозни средства, обезопасителни системи за превозване на деца, както и към неправоспособните водачи.

Златанов каза, че спират за проверка всякакъв вид превозни средства. Той обясни, че методът на проверка е такъв, че едновременно проверяват много на брой превозни средства, без да избират конкретен вид - на всяко превозно средство, което премине през обхвата на акцията, се извършва щателна проверка.

Един час преди края на проверката, служителите са проверили 97 превозни средства и са съставили пет акта. Връчили сме и 44 електронни фиша и още 11 фиша за дребни нарушения, които са основно за неизползване на колан, посочи Златанов. Той обясни, че от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" са съставили един акт за неспазване на установеното работно време, а от БГТОЛ са документирали четири нарушения и съответно две глоби, за които проверяващите изчакват двамата водачи да платят онлайн.

Проверката обхваща период от три часа, а най-често срещаното нарушение към момента е неизползване на обезопасителен колан, посочи още Златанов. Комисарят даде пример и за два случая на използвано затъмняващо фолио на предните два прозореца на автомобила. Водачите бяха благосклонни да си свалят фолиото и затова не сме взели отношение по административен ред към тях, уточни той.

По думите на Златанов тези проверки са предварително планирани и ще се провеждат ежемесечно, а най-важното за тях е, че толерантността към нарушенията е нулева.

Шофьор кара пиян градски автобус, отива на съд

Последвайте канала на

Десислава Станева
477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини