В Рудозем започна изграждането на дългоочакван нов център за спешна помощ

  • 10 юли 2023 12:25

  • 214
  • 0
В Рудозем започна изграждането на дългоочакван нов център за спешна помощ
© Булфото (архив)

В Рудозем вече се изгражда дългоочакваният нов Център за спешна медицинска помощ. В разпокъсано населено място като родопската община са необходими поне два екипа за спешния център. Кметът Румен Пехливанов апелира за адекватна държавна политика, която да обезпечи и мотивира достатъчно добре хората на първа линия, за да попълнят незаетите места на лекари и медицински сестри.

Центърът за спешна помощ се изгражда със средства от големия инвестиционен проект на Министерство на здравеопазването "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Регионална здравна инфраструктура", която се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Общият бюджет на проекта е 163 897 815 лева. По проекта, който трябва да приключи до края на тази година, се обновяват спешните отделения на 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и разкритите към тях 170 филиала (ФСМП) и 6 изнесени екипа. Още преди 4 години Община Рудозем учреди в полза на Министерството на здравеопазването правото на строеж на обекта. В рамките на 3 месеца се очаква да бъде изградена изцяло нова сграда, чието оборудване е доставено преди повече от 2 години. В проекта е заложено изграждането на сграда на спешния център.

Важно е, че стигнахме до реална реализация. Това е проект на МЗ, който включва изграждането на много центрове в цялата страна. Това е изключително важно за места където няма многопрофилна болница за активно лечение, пояснява кметът на града Румен Пехливанов пред БНР.

Той апелира към здравните власти да осигуряват повече екипи за спешна помощ за места като неговата община.

Болницата във Велико Търново се сблъсква с финансови проблеми

„Ние имаме населени места, които са на 17-18 км отдалечени от общинския център“, изтъква той.

По думите му, особено през зимата, това може да забави спешната помощ до 30-40 минути.

Тези, които спасяват живот, трябва да бъдат приоритет за държавното финансиране, категоричен е Пехливанов.

Местните хора оценяват изграждането на центъра за спешна помощ като изключително важно. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини