Водещите новини! Володимир Зеленски: Искам да ти благодаря, България, за защитата на живота на нашите хора

  • 06 юли 2023 19:18

  • 2843
  • 0
Водещите новини! Володимир Зеленски: Искам да ти благодаря, България, за защитата на живота на нашите хора
© Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 6 юли   

 

„Отношението към Русия в различните страни за съжаление не е еднозначно. На хората често пъти им е трудно да признават реалността на злото особено когато не са се срещнали с него. 

Искам да ти благодаря, България, за защитата на живота на нашите хора“.

„Когато няколко хиляди километри разделят някои страни от руската артилерия, която безжалостно изпепелява градове и села в Украйна или когато хората не могат да усетят какво са безсънни нощи и дни на безпокойство заради непрестанните сирени от руския терор със сирени и дронове, тогава е по-лесно да се отхвърли мисълта за извършеното зло от Русия“.

„Благодаря на цялото правителство и на парламента на България за моралната сила на вашето решение, за това, че честно признавате действителността и съществуващите заплахи. На нашата земя дойдоха руски окупатори, те избиват, измъчват и отвличат украински деца. Разделят ги със семействата им и се опитват да ги научат на ненавист. Разчитаме на сътрудничеството си с България. То вече ни помогна да защитим много хора…“

Володимир Зеленски: Искам да ти благодаря, България, за защитата на живота на нашите хора

***

„Русия трябва да се изтегли безусловно от украинската територия и да понесе отговорност за военни престъпления“. 

Това заяви в изявление в Министерски съвет българският премиер акад. Николай Денков. 

Премиерът: Русия трябва да се изтегли безусловно от украинската територия и да понесе отговорност за военни престъпления

***

„Всички сме израснали с думите на нашите възрожденци: „Свобода или смърт“. 

Няма по-ярък символ на този девиз от това, за което се борят украинците днес. 

Надяваме се украинците да постигнат мира“. 

Това заяви министър-председателят Николай Денков в началото на дискусията.

Президентът Зеленски: Благодарни сме на България за това, че е на светлата страна на историята

***

Украинският президент Володимир Зеленски гръмна по българския си колега и от двете цеви (б.р. - идиом в английския език, означава да критикуваш силно, да размажеш в спор, да накажеш) в размяна на реплики в София", така европейското издание на "Политико" описа срещата между президентите Володимир Зеленски и Румен Радев в четвъртък.

Разговорът между двамата президенти бе определен като "телевизионна размяна на реплики, в която Зеленски се обяви против противопоставянето на Радев на въоръжаването на Украйна".

Разтревоженият български президент, видимо изненадан от възмущението на Зеленски, помоли телевизионните камери да напуснат залата.

"Политико": Зеленски гръмна по Радев и от двете цеви, смутеният президент на България изгони камерите

***

„САЩ може да финансират закупуването на оборудването на АЕЦ „Белене" от Украйна“, това написа в. „Уолстрийт джърнъл".

„Тъй като страната–жертва на руската агресия няма финансовата възможност да купи оборудването, във Вашингтон се обсъжда вариантът за финансирането на сделката или част от нея", добави вестникът.

"Уолстрийт джърнъл": САЩ може да финансират сделката с оборудването от АЕЦ "Белене"

***

„Това е най-важната конкретна цел на Кремъл по отношение на България от десетилетия. В техен интерес беше да се изгради на всяка цена АЕЦ „Белене“. 

В московската пета колона най-много ги боли за това. Змията беше настъпена по главата, по най-болното ѝ място. 

Бяха си наумили да създадат ядрена база, виждаме какво се случва с централата в Запорожие, когато е в руски ръце", добави той. 

Журналистът Иво Инджев: Най-голямото събитие е, че България ще се освободи от руската ядрена зависимост по линия на АЕЦ „Белене“

***

Зеленски обърна внимание на изказаната от страна на Радев липса на подкрепа на подписания по-рано днес меморандум за помощ с амуниции. 

„Казвате го като върховен главнокомандващ – за да не отслабне вашата армия, или пък не подкрепяте усилването на Украйна“, попита украинският президент и посочи, че това са различни неща.

Всичко, което имате във вашата армия, ще бъде недостатъчно да воювате с Руската федерация, ако тя дойде тук. 

Не защото армията ви е слаба, но не би била достатъчна да воювате против 160-милионна държава, затова е хубаво да се дава възможност на хората да могат да се защитават“, допълни Зеленски.

„Войната няма разстояние“, каза още той.  

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажете ли "Путин, вземай български територии"?

***

„Това показва колко е важна България за Европейския съюз и за НАТО и как Украйна ни вижда като един стабилен партньор и разчита на нашата подкрепа“. 

Това каза пред журналисти в парламента Кирил Петков от „Продължаваме промяната – Демократична България“ в коментар за визитата на украинския президент.

Кирил Петков: Посещението на Зеленски показва колко е важна България за ЕС и НАТО

***

Със  157 гласа „за“ и 57 – „против“ парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия.

Против бяха от „Възраждане“ и БСП.

НС подкрепи членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2843 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини