Водещите новини! НС (без „Възраждане“ и БСП) се обяви „за“ Украйна в НАТО. Кремъл „нищо не знае“ за Суровикин и Пригожин (и още…)

  • 29 юни 2023 19:17

  • 1558
  • 0
Водещите новини! НС (без „Възраждане“ и БСП) се обяви „за“ Украйна в НАТО. Кремъл „нищо не знае“ за Суровикин и Пригожин (и още…)
© Getty Images/Wikimedia/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 29 юни   

 

Кремъл нищо не знае – не знае къде е Пригожин и какво става с него, не знае и Суровикин къде е, какво се случва с него. 

Запитан от репортери дали може да разясни ситуацията около генерала, Песков заяви: „За съжаление, не“.

В днешния си разговор с журналистите Песков беше помолен да коментира и въпроса за местонахождението на самия Пригожин и в частност съобщенията за самолет, свързан с него, който е летял за Москва от Санкт Петербург.

Говорителят на Кремъл отговори, че не знае къде се намира Пригожин.

Кремъл препрати въпросите за съдбата на генерал Суровикин към министерството на отбраната

***

Пригожин е отказал да сключи договор с руското министерство на отбраната, след което е бил уведомен, че участието на бойците му във военните действия в Украйна се прекратява. 

Това съобщи пред журналисти председателят на комисията по отбрана в руската Дума Андрей Картаполов, цитиран от БТА.

Пригожин е бил уведомен, че участието на „Вагнер“ в бойните действия в Украйна се прекратява

***

Рисковете бяха много ясни още когато Русия нахлу в Украйна. За първи път след Втората световна война някой в Европа бе готов да наруши държавни граници. Най-добрият начин да се намали рискът е да се помогне на Украйна. Това е най-добрият начин да защитим другите държави, включително и България“.

Акад. Денков: Най-добрият начин да защитим България е като помогнем на Украйна

***

Украйна изтласкала руската армия от няколко сектора на фронта

***

По данни на американската медия третият по значимост командир на въоръжените сили на страната (след президента и върховния главнокомандващ Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу) не се е появявал в медийното пространство от събота, когато собственикът на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин вдигна бунта си.

Шефът на руския Генщаб е арестуван?

***

Проект на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО беше внесен в НС. Сред вносителите има представители на всички партии освен "Възраждане" и БСП, предава "Сега".

В проекта на декларацията се „осъжда най-остро продължаващата непредизвикана и неоправдана пълномащабна война на Русия и престъпленията срещу Украйна и нейния народ“; настоява се за подвеждането под отговорност на виновниците за тези престъпления; подкрепя се запазването на суверенитета и териториалната цялост на страната, както и нейното евроатлантическо бъдеще, включително чрез членство в НАТО.

Всички без "Възраждане" и БСП се обявиха за членството на Украйна в НАТО

***

Четирима бесарабски българи от Болградски район загинаха на фронта през месец юни. За това се съобщава на сайта на Болградската районна държавна администрация, предава БТА.

Четирима българи загинаха на фронта в Украйна

***

Той отбеляза, че над 60 страни са във формата „Рамщайн“ и никоя от тях не участва във войната. 

„Да участваме във война - това е поредната спекулация и манипулация на общественото мнение“, заяви още Тодор Тагарев в отговор на въпрос. 

Тагарев допълни, че има няколко страни в ЕС, които участват в тези фондове с финансиране, но понеже имат конституционни ограничения казват, че тези средства не могат да отиват за летална помощ за Украйна, а за хуманитарна помощ.

Тагарев: Това, че влизаме във войната е поредната спекулация и манипулация

***

„Никога няма да изпратим български войници в Украйна. Това може да стане само ако, Русия започне война с НАТО. 

В момента България и НАТО не участват във войната. Друга спекулация е, че ще изпращаме военни санитари в Украйна. Няма такова нещо. Имаме капацитет да обучаваме украински бойни санитари, защото центърът ни е на изключително високо ниво“.

Зам.-министър ген. Запрянов: Никога няма да изпратим български войници в Украйна

***

Още като 15-годишна Клаудия Шайнбаум започва да се интересува от политика. Бедността, корупцията и замърсеният въздух в Мексико са теми, към които младото момиче навремето не остава безразлично. Особено несправедливо, според нея, било това, че не всички млади мексиканци имат шанса да получат добро образование.

Жена с български корени ще се бори за президентския пост в Мексико

***

Световната банка одобри финансиране в размер на един милиард долара за Турция за възстановяване на засегнатите райони от унищожителните земетресения на 6 февруари, съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Световната банка отпуска 1 млрд. долара на Турция за възстановяване на засегнатите от земетресенията райони

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1558 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини