АПИ очаква преработен проект за кръгово на разклона за кв. "Зора" в Стара Загора

  • 29 юни 2023 11:46

  • 277
  • 0
АПИ очаква преработен проект за кръгово на разклона за кв. "Зора" в Стара Загора
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Близки и приятели на загиналия моторист Димитър Димитров се събират, за да го изпратят в последния му път, а вечерта излизат отново на протест в 19 часа, информира БНР.

Снощи граждани и представители на мотоклубове, затвориха за кратко кръстовището до старозагорския квартал "Зора", където във вторник загина 39-годишния мъж. С едноминутно мълчание те почетоха жертвата на инцидента и настояха да узнаят дали пробата на алкохол на водача на автомобила, в който се е блъснал е взета веднага след катастрофата или е изчакано умишлено да мине известно време. Хората настояха отново пътя да бъде обезопасен, а движението да бъде организирано с кръгово кръстовище. 

Вчера сутринта, кметът на Стара Загора Живко ТодоровЖивко ТодоровЖивко Тодоров е роден на 21 септември 1981 г. в гр. Стара Загора, България. Завършва ГПЧЕ „Ромен заяви, че идея за безопасно кръгово движение има още от 2019 г., но пътния участък е стопанисван от Агенция „Пътна инфраструктура“, откъдето все още не са съгласували проекта. 

Моторист загина при тежка катастрофа

В отговор до БНР от АПИ обясниха казуса: 

"От 2019 г. до момента Агенция „Пътна инфраструктура“ не е вземала решение за изграждане на кръгово кръстовище на републикански път II-66 и улица „Хрищян Войвода“ в град Стара Загора.

На 29 юли 2019 г. общинското дружество „Индустриална зона“ АД е предоставило за разглеждане в Областно пътно управление Стара Загора изготвения от „Индустриална зона“ АД технически проект за „Изграждане на кръстовище с кръгово движение на път II-66, км 57+900 и ул. „Хрищян войвода“, гр. Стара Загора.“ На 30 юли 2019 г. постъпилата проектна документация е разгледана от техническа комисия на ОПУ-Стара Загора. Подписан е протокол в 4 точки, в който е изложено становището на експертите по изготвената от „Индустриална зона“ АД проектна разработка.

Бележките, изложени в протокола са, че предложената и оразмерена нова пътна конструкция трябва да се съгласува от дружеството с „Института по пътища и мостове“; да се изясни вида и предвидената двустранна ограничителна система за пътища, тъй като има несъответствие между текстовата и графичната част на проекта; да се уточни видът на началните елементи на ограничителна система за пътища, както и връзката на новата със съществуващите мантинели; предвидената ограничителна система за пътища да се отрази на чертежите с посочване на вид и дължина.

На 30 юли 2019 г. протоколът е изпратен от ОПУ-Стара Загора на „Индустриална зона“ АД и до момента в пътното управление не е постъпвала за разглеждане преработена, допълнена или с отстранени бележки разработка на техническия проект. Т. е. към момента няма нито внесен, нито съгласуван проект за изграждане на кръгово кръстовище на републикански път II-66, км 57+900 и ул. „Хрищян войвода“ в гр. Стара Загора.

Настоящото триклонно кръстовище на второкласния път не е участък с концентрация на пътни инциденти. По данни на МВР катастрофата между мотоциклет и лек автомобил от 27 юни е поради неспазване на правилата за движение, каране с по-висока скорост от разрешената в населеното място – до 50 км/ч., и забранени маневри."

От пресцентъра на АПИ допълват, че утре /30 юни/ в Стара Загора ще бъде заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ивайло Стайков. Заедно с представители на АПИ и ВиК дружеството ще бъдат обсъдени нерешени до момента въпроси, свързани с ремонта на отсечката и подмяната на водопроводната мрежа в населените места по трасето на третокласния път III-5504 Мъдрец - Искрица - Медникарово – Обручище.

Последвайте канала на

Десислава Станева
277 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини