Днес започна поставянето на 27 камери за видеонаблюдение в село Лозен

  • 26 юни 2023 13:01

  • 3975
  • 0
Днес започна поставянето на 27 камери за видеонаблюдение  в село Лозен
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Днес започна поставянето на 27 камери за видеонаблюдение на десет точки в село Лозен. Две от тях ще разчитат и регистрационни номера на автомобили, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, предаде БТА.

Тя, кметът на селото Георги Младенов и директорът на Дирекция "Сигурност" към Столичната община Кристина Лазарова присъстваха на монтирането на съоръженията.

Сигналът от камерите отива в Центъра за видеонаблюдение на Столичната община и от СДВР, защото системата е интегрирана, каза кметът Фандъкова. Тя посочи, че инвестициите в сигурност са изключително важни, като най-ефективният начин е изграждането на видеонаблюдение. Фандъкова припомни, че Столичната община изгради най-съвременния модерен център за видеонаблюдение и интегрирана система съвместно с МВР, благодарение на което има пряка връзка между системите на общината и на СДВР.

В София има над 3600 камери, от тях около 2000 са в училища и детски градини, останалите са в пространства в паркове, градини, пешеходни зони, съобщи Фандъкова. Камерите действат като превенция, намаляват посегателствата и престъпленията и помагат за бързото установяване на нарушителите. Над 700 записа на година се подават на МВР от камерите на Столичната община, информира кметът на София. Ефектът е много сериозен, затова инвестициите си струват, каза тя.

Село Лозен, най-голямото в България, е седмото населено място или квартал на територията на Столичната община, в който изграждаме система за видеонаблюдение, каза столичният кмет. Сред тях са кварталите "Димитър Миленков", "Абдовица", "Горна баня", "Орландовци", "Красна поляна".

Проектът в село Лозен бе реализиран благодарение на усилията на Сдружение "Развитие на Лозен", което осигури от бизнеса и граждани 100 хил.лв., останалите 150 хил.лв. са предоставени от Столичната община, информира кметът Фандъкова и подчерта, че село Лозен е пример за партньорство с гражданските организации. 

Пламен Цеков от сдружението за Лозен каза, че инициативата се е зародила преди няколко години, защото той и сподвижниците му вярват, че с помощта на технологиите много по-лесно и качествено може да се подсигури сигурността в Лозен. Инициирахме дискусия в селото, с частни дарители закупихме камерите и ги дарихме на общината, обясни Цеков. Той информира, че сдружението планира да разшири системата за видеонаблюдение в селото. Имаме нужда от повече спортни площадки, подобрения на екопътеките, на улиците, обществената инфраструктура. Много от проектите сдружението иска да ги реализира със собствени средства, но трябва да е законно, каза Пламен Цеков.

Кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска съобщи, че в село Лозен предстои изграждане на параклис, след като Столичната община инвестира в реставрацията и обновяването на църквата. 

Фандъкова за войната по пътищата: Законовите промени са нужни и спешни

Последвайте канала на

Десислава Станева
3975 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини