Водещите новини! Влизаме в Шенген на два етапа – през октомври и януари. Кабинетът отряза Радев от срещата на върха на НАТО (и още…)

  • 21 юни 2023 18:55

  • 2772
  • 0
Водещите новини! Влизаме в Шенген на два етапа – през октомври и януари. Кабинетът отряза Радев от срещата на върха на НАТО (и още…)
© Getty Images/Булфото/БНТ/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 21 юни   

 

Европейските институции вече се подготвят за приемането на България и Румъния в Шенген още през тази година, като влизането на двете страни в зоната за свободно пътуване на този етап може да се смята за сигурно.

Предварителният план е приемането в Шенген да стане на два етапа – първо за контрола през летищата през октомври, а пълноправното членство с премахване на сухопътния граничен контрол трябва да се случи на 1 януари 2024 година.

Влизаме в Шенген на два етапа - през октомври и през януари

***

Премиерът Николай Денков, а не президентът Румен Радев ще представлява и води делегацията на България на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. Това е решил днес Министерският съвет.

От 2012 г. по негласна договорка между правителството и президентството на тези срещи винаги е ходил държавният глава.

Знак, че този път България ще се представлява от премиера обаче даде още снощи вицепремиерът Мария Габриел от Брюксел. „Мисля, че трябва да бъде отчетено, че в тази ситуация, когато за първи път от две години, след пет избори имаме редовно правителство, което се заявява като евроатлантическо, е редно да се даде на това правителство възможност на форумите от такъв голям формат да го заяви и да бъде водещо“, каза тя пред журналисти.

Кабинетът отряза Радев от срещата на върха на НАТО

***

Вярно е, че България подготвя нов транш военна помощ за Украйна и го заявихме съвсем официално. Това заяви пред медиите министърът на отбраната Тодор Тагарев.

„Помощта ще е според техните потребности и нашите възможности, както е решило Народното събрание на 9-и декември миналата година. Ще е сравнима по обем и видове с първия пакет по това решение от миналата година. Някои неща се повтарят, има някои нови, но като обем е горе-долу същата. Нямам информация за стойността на пакета“, добави той.

Тагарев ще си говори с президента "когато го покани", потвърди, че изпращаме военна помощ за Украйна

***

В част от хотелите отказаните резервации са почти 50%.

Паниката от замърсяването на Черно море отмени много резервации

***

Днес официално настъпи астрономическото лято, а група хора са решили да се разхладят в локва, образувана от проливните дъждове на територията на изоставен строеж в столичния квартал „Студентски град".

Това става ясно от снимки, публикувани във Фейсбук групата „Забелязано в София".  

Хора се спасиха от жегите в огромна локва на изоставен строеж в София

***

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов освободи Сийка Милева от длъжността говорител на главния прокурор.

Тя ще продължи да работи във Върховната касационна прокуратура, пише bTV.  

Сарафов би шута и на Сийка Милева, вече не е говорител на главния прокурор

***

Министър Славов с коментар за избора на Борислав Сарафов и охраната на Любена Павлова

***

Това се случи с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Бламираха изслушването на правосъдния министър за Борислав Сарафов

***

„Руският президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната Владимир Путин може да обяви предсрочен набор на войници“, предаде украинското издание УНИАН.

По думите на базирания в Киев военен експерт Олег Жданов: Силите на окупаторите понасят огромни загуби в жива сила и техника. От началото на пълномащабната война срещу нашата страна (24 февруари 2022 г.) към днешна дата силите на страната-агресор и техните помагачи са загубили над 222 000 войници и офицери.

„В опит да се покрият тези загуби, в Кремъл вероятно ще обявят набор преди края на септември“, посочи още специалистът.

Киев: Русия може да обяви предсрочен набор на войници и да вади танкове от музеите

***

Най-малко 35 души се удавиха след потъване на надуваема лодка, плаваща за испанските Канарски острови, съобщи днес неправителствена организация "Уокинг бордърс", защитаваща правата на мигрантите.

Най-малко 35 мигранти се удавиха след потъването на надуваема лодка в океана

***

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2772 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини