Кампания за почистване на свастики в столицата: Инициативата е под мотото "София не е град на омразата"

  • 18 юни 2023 09:09

  • 778
  • 0
Кампания за почистване на свастики в столицата: Инициативата е под мотото "София не е град на омразата"
© Кадър: БТВ

Все по-често из софийските улици можем да видим знаци на омразата, бележещи крайните фашистки идеологии от миналото. И тази година в София ще се проведе инициатива за почистване на фасадите на сградите. 

На пл. „Орлов мост“ в 11 часа ще започне инициативата на Столичната община и Организацията на евреите в България „Шалом“.

„Не са малко символите на омразата. Поради тази причина сме се събрали, за да дадем знак, че това не е правилно и не трябва да допускаме тези символи да останат. За съжаление през последните години крайните идеологии се засилиха. Ежедневно ставаме свидетели на език на омразата и вандалски прояви“, каза пред БТВ председателят на „Шалом“ проф. Александър Оскар.

„Многократно сме изпращали сигнали до прокуратурата по различни поводи. Законодателството не позволява, след като се идентифицират извършителите, да се предприемат стъпки. Това е и моят призив – да се засили контролът и наказанията, защото това е престъпление“, подчерта той.

„Ще бъде обхванато пространството на ул. „Цар Иван Асен II“. Тази е една от двете, по които най-често срещаме изрази на омразата. Ще почистим всеки символ, който е нерегламентиран и представлява език на омразата. Няма краен час. Докато не изчистим и последния символ на омразата, няма да си тръгнем“, добави Иво Пенев от Столичния инспекторат.

Последвайте канала на

Весела Найденова
778 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини