Водещите новини! Има засилен интерес и хибридни атаки към България от Русия. Договориха повече средства за общините (и още…)

  • 15 юни 2023 13:24

  • 1495
  • 0
Водещите новини! Има засилен интерес и хибридни атаки към България от Русия. Договориха повече средства за общините (и още…)
© Getty Images/Булфото/Wikimedia/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 15 юни   

 

„Политическото влияние в прокуратурата е само едно от многото важни развития в политиката на България“.

Милен Любенов засегна и динамиката в геополитиката, като спомена войната в Украйна и конфликта със санкциите на Русия. 

„В този контекст, България се превръща в обект на засилен интерес и хибридни атаки от страна на Русия, въпреки липсата на твърди доказателства за такива действия“.

Политологът доц. Любенов: Има засилен интерес и хибридни атаки към България от Русия

***

Ръководството на Националното сдружение на общините се договори с финансовия министър Асен Василев за разумен ръст в средствата за местната власт.  

„Водят се преговори за закона за удължаване на бюджета и преговори за Бюджет 2023, трябва да започнем да водим преговори за бюджета за 2024 г. Преговорите са много динамични. Срещата с министър Асен Василев ни дава оптимизъм", каза в студиото на "България сутрин" Владимир Георгиев - член на Управителния съвет на сдружението и кмет на Самоков.

Доза спокойствие за общините след договорката с Асен Василев

***

Парламентът удължи и на второ четене действието на т.нар удължителен закон за бюджет за тази година. Той ще се прилага до не по-късно от 31 юли т.г.

Окончателно: Парламентът прие повторното удължаване на бюджета

***

Протест пред парламента заради Делян Пеевски

***

Няколко души се събраха на протест пред сградата на Народното събрание. Организатор е Гражданско сдружение "Боец". Причината за демонстрацията е изборът на депутата от ДПС Делян Пеевски за член на Конституционната комисия.

През миналата седмица решението беше взето с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Против гласуваха от ПП-ДБ и БСП, а от "Възраждане" не участваха в гласуването, с което свалиха кворума и нужните гласове за мнозинство.

Лидерът на БОЕЦ опита да пробие полицейския кордон пред парламента

***

"Проектът за промени в Конституцията, който в момента се завършва, ще бъде готов до десет дни, т.е. другата седмица ще бъде абсолютно готов", заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред журналисти в парламента.

Кирил Петков разкри кога ще е готов проектът за промени в Конституцията

***

Недекларирана валута за над 450 000 лева задържаха митничари

***

Вчера имаше среща между представител на Министерството на външните работи и посланика на Република Северна Македония, където много ясно отново беше изразена загрижеността за това, че очакваме от властите в Северна Македония да направят своето разследване. 

Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която коментира случая с нападението срещу съпредседателя на сдружение на българи в град Струга Бекир Кадриески.

Габриел: Очакваме от северномакедонските власти да направят разследване

***

Още една нощ с руски ракетни удари по няколко населени места в Украйна.

Властите съобщават за експлозии в района на Кривой Рог и Одеса. И двата украински града станаха мишена на смъртоносни атаки през последните дни. Има информация и за експлозии и в Харков.

Беше обявена въздушна тревога в 12 от 24-те украински области, показва справка на ТАСС, пояснява БТА.

За пореден път - руски ракетни удари в Украйна

***

„Виждаме, че Украйна предприе контранастъпление, наблюдаваме ожесточени битки и отвоюване на украинска земя. Това показва, че подкрепата от съюзниците води до резултати на бойното поле“, обобщи той. 

Столтенберг отбеляза, че на срещата на военните министри от НАТО ще бъде обсъдено продължаването на помощта за силите на Киев и увеличаването на производството на боеприпаси.

НАТО: Рано е да се каже кога ще бъдат предоставени западни изтребители на Украйна

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1495 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини