В Струга започва третото издание на Преспанския форум за диалог

  • 15 юни 2023 07:33

  • 428
  • 0
В Струга започва третото издание на Преспанския форум за диалог
© Novini.bg/ Canva

В Струга започва третото издание на Преспанския форум за диалог, което съвпада и с петата годишнина от подписването на договора от Преспа, с който бе разрешен дългогодишният спор на Република Северна Македония с Гърция.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, ще ръководи сесия на тема – „Пет години след Преспанския договор: предизвикателства, които създават възможности“.

По думите на министъра на вътрешните работи на Северна Македония Буяр Османи Струга е избрана за място на тазгодишното издание, защото това е „градът на поезията и мостовете, място, което вдъхновява открит диалог и продуктивни дискусии”.

На Преспанския форум за диалог ще се разговаря под мотото - "Разширено европейско семейство до 2030 г. - Мисия (не)възможна?" по проблеми на сигурността, европейската интеграция на държавите от Западните Балкани, перспективите за укрепване на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения, борбата с корупцията.  

Участие в двудневния Преспанския форум за диалог са потвърдили президентът на Черна гора Яков Милатович, президентът на Хърватия Зоран Миланович и президентът на Албания Байрам Бегай, както и премиерите на Черна гора и Косово Дритан Абазович и Албин Курти. Ще присъстват и голям брой министри от региона на Западните Балкани и извън него и представители на международни организации, сред които генералният секретар на ОССЕ Хелга Шмид, заместник-генералният секретар на ООН Мирослав Йенча, заместник-генералният секретар на ПРООН Ивана Живкович и  представители на множество организации от Европа.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
428 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини