Има ли риск от замърсяване на българското Черноморие след взрива при язовира "Нова Каховка"?

  • 12 юни 2023 08:52

  • 1520
  • 5
Има ли риск от замърсяване на българското Черноморие след взрива при язовира "Нова Каховка"?
© pixabay

Седмица след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" и изливането на милиарди кубически метра вода, която повлича по пътя си различни отпадъци, включително и пестициди, възниква въпросът какви биха могли да бъдат последствията за Черно море .

Украинските власти съобщават за петно от химически замърсители, образувало се вследствие на потопа в Херсонска област. Има ли опасност замърсяванията да стигнат българското крайбрежие?

"Неизвестни количества водни обеми в резултат на взривяването на язовира са постъпили в одеския залив. Допреди ден те бяха затворени плътно в този залив, но в следващите два дни се очаква засилване на вятъра и промяна на циркулацията, като по всяка вероятност това петно ще започне да се движи, обаче притиснато силно към брега, на юг към Николаевка и може би към румънската граница", обясни доц. д-р Николай Вълчев от Института по океанология във Варна.

Няма замърсяване на българското Черноморие след разрушаването на язовира в Украйна

Институтът по океанология координира черноморския център за мониторниг и прогнози, който излъчва всекидневна прогноза, достъпна на този сайт. Тя ще бъде качвана и на фейсбук страницата на Института, посочи Вълчев.

РЗИ - Варна прави постоянни наблюдения на чистотата на водата.

"Последните ни проби са от 6 юни и няма отклонения. Ние изследваме водата от "Панорама" до "Бяла - Юг" и към момента няма промени в резултатите", каза д-р Веселина Божилова от РЗИ - Варна.

През летния сезон проби от водата се взимат два пъти месечно, а от зоните за къпане - три пъти седмично. Евентуално замърсяване ще се отрази на микробиологията, но РЗИ своевременно ще информира обществеността, увери Божилова.

Последвайте канала на

Калина Христова
1520 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.06.12 | 09:29

1
Ами морето в Бургас вече е мръсно - плува мръсна пяна. Да "благодарим" на руските фашисти за това.
Ивайло Горов

2023.06.12 | 14:46

5
Фашистите са в Украйна,затова и започна СВО.Пообъркал си се доста,ама тя простотията по хората ходи.

2023.06.12 | 10:42

2
от нефтохима, там сте свикнали

2023.06.12 | 10:42

3
Да благодарим на Запада. Черно море беше място за мирен туризъм. Преди четири години беше пълно с милион туристи от русия и украйна. Дори не знаехме, че са две държави. Днес мръсна пяна, утре ще има и жертви около базите

2023.06.12 | 13:30

4
Благодари на путлер, говноядче. Той нападна Украйна през 2014.

Добави коментар

Водещи новини