Турският посланик: Не бях виждала такава състрадателност към нас, каквато прояви България след трусовете

  • 10 юни 2023 10:04

  • 3707
  • 5
Турският посланик: Не бях виждала такава състрадателност към нас, каквато прояви България след трусовете
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Посланикът на Турция в България Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок даде специално интервю за „Събуди се”. В него тя говори за сериозния проблем с нелегалната миграция, борбата на Анкара с последиците от опустошителното земетресение в южната ни съседка, както и за провелите се избори там.

"Позволете ми да започна с изборите в Турция. Може би не сме пример за перфектната демокрация, но имаме перфектната вяра в демокрацията. Хората в Турция виждат смисъл да гласуват, защото разбират, че когато дават гласа си, ще бъдат чути от политиците, а те от своя страна ще провеждат важните за тях политики. И това е първият резултат от изборите. Имахме рекордна активност. Гласувахме и за парламент, и за президент. Проведоха се два тура. На първия гласуваха 87% , а на втория - 85%, посочи тя.

"Вече има ново правителство и в България, радваме за това. Искам да поздравя министър-председателя и новите министри. През последните две години, въпреки вътрешните проблеми и липсата на редовно правителство, двустранните ни отношения достигнаха най-високата си точка. Това е факт. Успяхме да изпълним много проекти – разширихме пункта и открихме нови трасета на „Капитан Андреево”, което ще улесни трафика и преминаването на камиони. Дългосрочното споразумение за доставки на газ от Турция, което беше подписано преди няколко месеца, е ключово за енергийното сътрудничество между двете страни. И не само - ефектът му е важен и за региона", каза още тя.

Турската лира с нов рекорден спад

"Тук бих искала да цитирам думите на Кемал Ататюрк - бащата на турската република и архитект на българо-турските отношения. През 1932 г. той казва така: „Турция и България трябва да останат приятели. Тези, които са против България, са и против Турция”. Преди да дойда тук като посланик, бях чела много за периода, в който Ататюрк прекарва в България като военен аташе. И осъзнах, че е мислил това, което е казал. Бих казала, че тези думи задават посоката в бъдещите взаимоотношения между Турция и България".

"Искам да бъда честна с вас. Бях леко объркана, защото, когато се върнете назад в историята, отношенията между двете страни не винаги са били цветя и рози. Имало е и много кризи. Когато поех мандата, в тези наистина турболетни времена, посланието на Ататюрк беше тествано отново и отново. Всички тези кризи направиха връзките ни дори по-силни".

"Щедростта и помощта, която хората и българското правителство ни оказаха по време земетресението, е нещо извън всички рамки. Никога не бях виждала някой да проявява толкова силна състрадателност към Турция. И сме благодарни за това".

 

Росица Валентинова
3707 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Еми

2023.06.10 | 18:31

5
Чукаш ли се добре???
Turboto

2023.06.10 | 18:25

4
Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок ? Вие нормални ли сте? К'во превъзходителство тая суха ку*ка
пг

2023.06.10 | 14:45

3
Циркове...
Просто човек

2023.06.10 | 14:35

2
България обича Турция!
Нооно

2023.06.10 | 13:40

1
Еми те 80% нали като вас в България!!

Добави коментар

Водещи новини