Живи животни… затворени в следобедната жега в аквариуми

  • 09 юни 2023 18:16

  • 5310
  • 0
Живи животни… затворени в следобедната жега в аквариуми
© Facebook

По принцип, в цивилизования свят, продажбата на животни от клетки и аквариуми не е позволена. В България винаги има „нещо по-важно сега“ и грижата за най-беззащитните не е приоритет. На помагащите им им се подиграват и ги питат: „нямаше ли нещо по-важно?“ и така животът си продължава – все чакаме всичко да се нареди перфектно, та чак тогава да започнем да мислим за „други неща“, които не са пряко свързани със собствените ни интереси. 

Но все пак има и хора, на които им пука за грижата за животните и те често намират ЕДИНСТВЕНО помощ в/през социалните медии (защото някои „институции“ също смятат, че не им се занимава с нещо такова, нищо, че ТОЧНО ТОВА им е работата… ден да мине, друг да дойде).

Един от тези сигнали в мрежата:

„Днес при висока температура в следобедните часове - 13.40, в магазина срещу НДК на “ Патриарх Евтимий” , на витрината му, в стъклени затворени клетки в безпомощно състояние бяха една котка и няколко кучета . Затворени като в оранжерия , без въздух и охлаждане 

Влязох вътре , за да погледна дали има някакви отвори или друго- нямаше 

Затворени стъклени кубове 50/50, на витрината, напечена от слънце

Обърнах внимание на продавачките, че животните са в безпомощно състояние - мълчание . Малко е този магазин/ верига да бъде бойкотиран и да не се пазарува от него. Случващото се там е жестоко отношение към животни, за което са предвидени мерки в Закона за защита на животните. 

Прилагам снимки и копирам някои организации , съответно пускам сигнал до БАБХ.

Съгласно българското законодателство, за нехуманно отношение към животно се смята причиняване на болка или страдание на животното или предизвикване на силен страх. Лошите условия на отглеждане на животни, включително във ферми, развъдници и приюти за безстопанствени животни, както и незаконното развъждане и търговия с домашни любимци се считат за проява на нехуманно отношение към животните.  

В случай, че станете свидетел на проява на нехуманно отношение към животно, молим: подайте писмен сигнал към съответната областна структура на Българска агенция по безопасност на храните, която е контролен орган за спазването и прилагането на закона. 

Оказа се, че това е стара практика на този “ реномиран” магазин. Прилагам снимки и постове от преди две години- няма промяна в ситуацията.

Все още очаквам обратна връзка от БАБХ, ще ги подсетя. Със сигурност хората могат да направят повече от държавната организация. За това, не пазарувайте от магазини, чийто собственици печелят от страданията на животните .

Прилагам телефон, който имам, мисля, че е на собственичка, НЕКА ВСИЧКИ Й СЕ ОБАДИМ, ОЩЕ ДНЕС!“

Целият текст (телефони и адреси) е в поста ТУК↓

Последвайте канала на

Александър Томов
5310 0

Свързани новини

Водещи новини