Почина примата на старите градски песни Мария Петрова

  • 09 юни 2023 18:18

  • 4157
  • 1
Почина примата на старите градски песни Мария Петрова
© Община Ловеч
Слушай новината Слушай новината

Днес към небесния хор отлетя обичаната изпълнителка на стари градски песни, една от легендите в този жанр – Мария Петрова (82 г.) Тъжната вест съобщиха нейните близки в Ловеч, съобщиха от пресцентъра на общината.

„Благодарим й за любовта, грижите и всеотдайността! Нейният дух, морал и възпитание ще бъдат вечен пример за нас. Обичаме те и ще ни липсваш безкрайно! Поклон пред светлата ти памет!“ Това написаха във фейсбук дъщерята Кристина, синът Камен и внукът Григор. Община Ловеч изказва искрени съболезнования на нейното семейство, на роднините и многобройните й приятели и почитатели.

През 2020 година Мария Петрова отбеляза своя забележителен 80-годишен личен юбилей и 25 години творческа дейност на професионалната сцена. Към тях трябва да прибавим и нейните 30 години педагогическа дейност в град Ловеч. Хиляди ловешки деца са научили своите първи житейски уроци именно под вещото ръководство на Мария Петрова в святата и духовна среда на българското училище. 

Почина актьорът Дейвид Славчев

В своята близо 30-годишна професионална дейност като певица Мария Петрова никога не е пропускала възможността да популяризира, утвърждава и възражда старите градски песни и шлагери. Не случайно тя е наричана Примата на старите градски песни и шлагери. Един неувяхващ жанр, който продължава да вълнува голяма част от българите у нас и по света.

Мария Петрова има издадени седем компактдиска и осем аудиокасети, записала е над 100 песни, повечето от които по неин текст и музика, което още повече говори за нейните високи човешки и професионални качества. Мария Петрова има редици награди от национални и световни конкурси, форуми, фестивали и др. Носител е на званието „Почетен приятел на Истанбул“, поради изключително големия успех, който има пред югоизточните ни съседи и изпълненията й както на български, така и на турски език. Носител е на три златни медала за изпълнения в Москва, Русия. Носител е и на първа категория за изпълнител от Министерството на културата. А също тя е първият носител на наградата „Ловешки меч“, връчена й през 2002 г.

Поклонението ще е в неделя, 11 юни, от 12 часа в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч.

Поклон пред паметта на голямата певица Мария Петрова!

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4157 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Manolov

2023.06.14 | 14:57

1
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се по имейл: ( pacific-loan.service@outlook.fr ) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро

Добави коментар

Водещи новини