Държавата ще финансира 66 проекта за достъпна жилищна среда за хора с увреждания

  • 09 юни 2023 15:23

  • 251
  • 0
Държавата ще финансира 66 проекта за достъпна жилищна среда за хора с увреждания
© Булфото (архив)

Общо 66 проектни предложения за достъпна жилищна среда и мобилност на хора с увреждания ще бъдат финансирани от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) през 2023 г. Одобрените проекти са на обща стойност 2 498 598 лв.

Средствата се отпускат по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност на хора с увреждания. Изпълнението на проектите ще повиши качеството на живот на хората с увреждания чрез създаването на по-добри условия за тяхното пълноценно и равноправно участие в обществения живот.

По компонент 1 „Достъпна жилищна среда” са одобрени 50 проектни предложения на обща стойност 2 385 068.75 лв. Проектите предвиждат изграждане и монтиране на рампи, подемни платформи и асансьори в жилищни сгради, в които има хора с трайни увреждания, придвижващи се с инвалидни колички. МТСП ще финансира всеки проект с до 100 000 лв. Одобрените проекти по компонент 2 „Лична мобилност“ са 16 и са на обща стойност 113 530 лв.

Броят на децата с увреждания се увеличава рязко в последните години

Средствата ще се отпускат за преустройство на лек автомобил за човек с трайни увреждания, монтиране на помощно съоръжение или приспособление за качване и сваляне на инвалидна количка в моторно превозно средство, както и за закупуване на автомобил с вече извършено изменение. Всеки отделен проект ще бъде финансиран с до 8 000 лв.

Подробна информация за резултатите от кампанията по двата компонента може да бъде намерена ТУК.

Владимир Василев
251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини