Иванка Шалапатова е променила съдбата на 22 хил. деца, ще ползва опита си и като социален министър

  • 08 юни 2023 17:50

  • 1385
  • 2
Иванка Шалапатова е променила съдбата на 22 хил. деца, ще ползва опита си и като социален министър
© Министерство на труда и социалната политика
Слушай новината Слушай новината

Не обичам да си губя времето. Основна цел в работата ми ще бъде повишаването на качеството на живот на децата, младежите и възрастните и постигането на удовлетвореност от социалната система. Идвам с нови идеи за модернизация. Моят личен критерий за успех е усмивката на лицето на едно дете, увереността на родител - било то роден или приемен, удовлетворението на човек от своята работа и заетост. Тази заявка даде новата социална министърка Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е. А тя определено знае как се връща усмивката, защото е участвала в промяната на живота над 22 хил. деца и семейства. Това успява да направи в последните 26 г. като част от фондацията “За Нашите Деца”.

Още като студентка разбира, че нейната мисия ще бъде бъдещето на децата. Случайно попада в дом за изоставени деца, които са с умствени или с физически изоставания.

“Бях ужасена, че те са сами и не се чувстват обичани. Казах си, че това не е честно и трябва да направя нещо. Това се случи в края на 90-те на ХХ век, които бяха гладни години. Обадих се на една от директорките на такъв дом, за да я посетим, а тя ми каза: Хубаво, ще дойдете, но тези над 100 деца са гладни, а в склада нямам никаква храна, разказва Шалапатова в един от епизодите на подкаста “Разкажи ми... с фондация “За Нашите Деца”. И бързо успява да намери 1 тон храна - захар, ориз и брашно.

Не съм си представяла, че като супергерой с магическа пръчка мога да им дам любов и семейство, но реших, че ще работя, за да бъдат децата по-обичани, казва тя.

През 1997 г. Шалапатова започва работа в британската благотворителна организация “Европейски детски тръст” като административен сътрудник, а година по-късно поема ръководството на два екипа. После е изпълнителен директор на британската организация, а след оттеглянето ѝ става ръководител на организация, която я наследява - фондация “За Нашите Деца”.

Новият социален министър: Не обичам да си губя времето. Шалапатова обеща модернизация за всички

През 2018 г. Шалапатова е заместник-председател в работната група за изготвяне на проекта на национална стратегия за детето. Работата по обсъждането и приемането на стратегията спря през 2019 г. след разпореждане на Бойко Борисов. Срещу документа бяха организирани протести с довод, че на социалните работници се дават нови правомощия да отнемат деца. Социалното министерство тогава бе категорично, че това са манипулации, пише "24 часа".

Шалапатова е бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на директорите на мрежа от над 80 неправителствени организации, повлияли на създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Познава работата на социалното министерство както като партньор от страна на гражданския сектор, така и отвътре - била е зам.-министър в служебния кабинет през 2013 г. Сега като министър ще се води от три приоритета - професионализъм, откритост, ясни резултати и ефективност.

В средата на март тя си взема творческа почивка за пет месеца.

“Ще поставя кариерна пауза, за да развия нови и различни умения, да пътувам, да създавам и творя. Ще отдам необходимото време на близките ми хора и приятелите, които често оставаха в сянка на работата ми, пише тя във фейсбук. - А причината е да се съхраня, защото чувствам, че

душата и тялото ми не могат да поемат повече детско нещастие, лицемерие и празни думи”

И предприема пътуване в Бали. А там отваря и нова страница в живота си, когато (не)случайно се озовава на йога ритрийт.

Много хора практикуват йога и се опасявах да не е просто форма на показ колко хората в този ритрийт са в час с модерното. Оказа се, че точно в този период срещнах изключителни хора, които ми помогнаха да открия своята смелост и способност да постигна цели, които доскоро ми се струваха непостижими! Успешно преминах през 21 йога практики за напреднали, без да се откажа въпреки съпротивата на тялото ми! Медитирах и посетих местен ашрам. Успешно изкачих планината Батур, гмурнах се във водите на Индийския океан, пътувах с лодка (много бърза), направих дълъг и труден преход в джунглата на места с боси крака, за да стигна до най-величествените и магични водопади, които съм виждала! Преминах на нов хранителен режим и усетих лекота. Преосмислих много от своите нагласи към мен самата и ценностите в живота ми!, пише тя. А после пътешествията ѝ продължават в Швейцария, Италия. Във вторник пое в новата посока - на социален министър. За да връща усмивките и увереността на хората.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1385 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Цв

2023.06.08 | 19:06

2
Социалното министерство не е на децата! То е на всички хора, госпожо министерша.

2023.06.08 | 18:04

1
Успяла е да убеди 22000 деца ,че са То.Наистина не си е губила времето.

Добави коментар

Водещи новини