Посрещнаха иконата "Св. Богородица-Достойно есть" в Поморие

  • 07 юни 2023 21:30

  • 771
  • 0
Посрещнаха иконата "Св. Богородица-Достойно есть" в Поморие
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Жители и гости от страната и чужбина посрещнаха в Поморие иконата "Св. Богородица-Достойно есть", пренесена в крайморския град по повод деветнадесетия Международен фестивал на православната музика, носещ нейното име. Кметът на община Поморие Иван Алексиев получи разрешението на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, за това иконата да напусне пределите на храм "Св. Александър Невски" в столицата и да бъде транспортирана до поморийската църква "Свето Рождество Богородично”. Там чудотворният лик на Божията майка ще бъде изложен до 11 юни.

За първи път чудодейният образ на Божията майка пристига в морския град през 2013 г., по инициатива на кмета Иван Алексиев. Оттогава до днес посрещането на иконата се е превърнало в неизменна част от фестивала и в дългоочаквано от всички миряни събитие, припомня БТА. 

Тази година е 19-то издание на православния форум. В него участниците са 340 от 14 изпълнителски състава от България, Сърбия и Полша. Днес  събитието започна с посрещането на чудотворната икона, литийно шествие и водосвет в съслужие с духовници от страната и гости на фестивала. Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей, заедно с други духовници, отслужиха водосвет и пожелаха успех на тазгодишното начинание.

Храмът в Бухово се сдоби с нова икона на Богородица, след като дарител си я взе (снимки)

Официалното начало бе дадено от кмета Иван Алексиев, който приветства всички с "Добре дошли“ на Международния фестивал на православната музика, превърнал Поморие в столица на православието. В приветствените си думи кметът благодари и за оказаната чест чудодейната икона отново да бъде покровителка на града в това богоугодно дело.

Благодаря на всички, които пряко участват в организацията на този фестивал, защото в тези нелеки времена е много трудно да запазим духовността и вярата. А ние в Поморие го правим. Нека бъдем пример за всички и малко да наведем глави, за да бъдем малко по-смирени и по-добри, да преоткрием доброто в себе си и да го предадем на останалите. Това не е просто фестивал. Това е празник на вярата, посочи кметът.

Православният фестивал ще продължи пет дни. Тази вечер се състоя първият от поредицата концерти.  В него участваха дуо Силвия Младенска и Десислава Младенска, църковен хор при храм "Успение на Пресвета Богородица” – Ботевград, формация за византийска музика "Трисагион" – София, хорова формация "Канто нова" – София, мъжки хор "Св. Иван Рилски" – Дупница, представителен хор на Старозагорска епархия "Свети апостол Карп" – Стара Загора.

Мая Йорданова
771 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини