Почина поетът Петър Анастасов

  • 07 юни 2023 19:04

  • 2920
  • 0
Почина поетът Петър Анастасов
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Почина един от най-забележителните поети на България Петър Анастасов, съобщиха от семейството.

80-годишният творец беше неразривно свързан с града под тепетата. Той е почетен гражданин на Пловдив, автор на текста на химна на Пловдив.

Поклонението ще е на Централни гробища. 

Почина актьорът Бари Нюман

Петър Анастасов  е роден на 27 октомври 1942 г. в пловдивското село Марково. Завършва прогимназията в родното си село, а след това руска гимназия в София. Следва българска филология в Софийския университет. Известен период от време е главен редактор на вестник „Комсомолска искра“, както и директор на издателство „Христо Г. Данов“. Освен това е главен редактор на издателство „Христо Ботев“ и директор на издателство „Български писател“.

Автор е на стихосбирките „Зимна нежност“, „Тройно огледало“, „Площад на хълма“, „Както те обичам“, „Единствено безсмъртие любов“, „40 стихотворения“, „Този черен бял свят“, Хубава и проклета си“ и др.

Освен поезия, Анастасов е известен и като драматург и сценарист на филми. Той пише пиесите „Обещай ми светло минало“, „От сняг помилвана душа“, „Голям колкото малка ябълка“, „Четирите посоки на света“, „Църква за вълци“ и „Живите от мъртвата махала“. По негов сценарий е заснет филмът „Църква за вълци“, както и телевизионните новели „Малка промяна в звездите“, „Командировка за спомен“, „Оттатък ставаш невидим“, припомня "Марица".

 

Мая Йорданова
2920 0

Свързани новини

Водещи новини