Продължават да пръскат срещу кърлежи и комари във Варна

  • 06 юни 2023 07:31

  • 333
  • 0
Продължават да пръскат срещу кърлежи и комари във Варна
© Novini.bg/ Canva

1500 дка зелени площи са обработени срещу кърлежи във Варна, съобщиха от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“.

Третирани са детски и спортни площадки, както и всички спортни комплекси.

Морската градина и парковете „Аспарухово“, „Владиславово“, „Младост“, „Възраждане“ и „Елин Пелин“ са третирани еднократно. Обработени са повече от 60 сигнала от граждани.

Пръсканията срещу кърлежи продължават и в момента. Забавянето на планираните дейности се дължи на изключително динамичните промени на времето, които не позволяват обработки на открито.

По данни на общинското предприятие, относно дезинсекции срещу комари, развитието на популацията започна в края на май, но поради обилната влага и покачващите се среднодневни температури числеността бързо ще нараства.

Извършена е ларвицидната обработка на постоянните биотопи, които са около два дка. Възрастните комари обитават предимно многобройни малки временни биотопи, които се образуват след обилни дъждове – изоставени имоти, прораснала растителност и др., до които достъпът е ограничен или невъзможен. До момента еднократно са получени и обработени сигнали за наличие на комари, посочват от дружеството. 

Радина Лазарова
333 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини