Православната църква празнува Свети Дух

  • 05 юни 2023 06:23

  • 6855
  • 1
Православната църква празнува Свети Дух
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Православната църква празнува Свети Дух.

Празникът е свързан по смисъл с честването на Петдесетница и се отбелязва в понеделник. На този ден църквата прославя Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно Божеско достойнство. Това са и последните празници от Великденския цикъл.

Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Неговият виртуален образ е гълъбът.

Народът ни нарича празника Духовден. Съществува и вярване, че на този ден Бог прибира душите на починалите.

Петдесетница е

По инициатива на македонските бежанци в София, Свети Дух става ден на Македония и падналите за свободата ѝ. Между световните войни Свети дух се отбелязва с многохилядни шествия събиращи както елитът на македонските българи, така и бежанците, прокудени от родните им домове.

Днешният ден е и празник на град Ямбол. Той се чества за първи път през 1936 г. с "Гостоприемна седмица" (17 - 24 май с. г.). През 1993 г. по повод честването на 1700 години от споменаването с писмен източник на името на града (293 г.) се възстановява по идея на кмета Апостол Петров и с Решение на Общинския съвет.

На днешния ден и други български градове празнуват. Това са: Балчик, Благоевград, Велики Преслав, Девня, Долни Чифлик, Елин Пелин, Кубрат, Монтана, Тополовград, Чепеларе, Царево, Стамболийски.

Калина Христова
6855 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.06.05 | 08:48

1
Благословен да е Светият Дух Господен, амин! Честит празник на всички православни християни!

Добави коментар

Водещи новини