Бум на кърлежи: Вижте в кои случаи се бие ваксина и се предписва антибиотик

  • 03 юни 2023 10:21

  • 1430
  • 1
Бум на кърлежи: Вижте в кои случаи се бие ваксина и се предписва антибиотик
© Novini.bg/ Canva

Бум на ухапвания от кърлежи има тази година в София. Столичната община (СО) се опитва да почисти тревните площи от паразитите, но проблем създават непрестанните валиже.

Сиана Хлебарска от СО обясни пред bTV, че по предписание на Рагионалната здравна инспекция (РЗИ) тази година пръсканията са започнали по-рано – още в края на март. До средата на април веднъж са били обработени всички общински тревни площи. Предвидена е допълнителна обработка, но проливните дъждове не спират и няма как да се направи, уточни Хлебарска.

Детето ви има кърлеж? Последвайте тези съвети

Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), потвърди, че при влажно време кърлежите са по-активни. Те изчезват при много студено и много горещо време, уточни епидемиологът.

След ухапване е важно паразитът бързо да бъде изваден. Обикновено това може да стане с пинсета, ако се случи 1-2 часа след ухапването. Ако не може да излезе с пинсета, най-добре е да се потърси лекарска помощ, уточни проф. Христова.  

При децата не се бие ваксина срещу тетанус при ухапване от кърлеж, защото те са имунизирани скоро и имат защита. При възрастните също не се налага ваксинация, ако са реваксинирани на време, в противен случай се слага ваксина, обясни директорът на НЦЗПБ.

Антибиотик пък се препоръчва само ако е сигурно, че кърлежът носи зараза и при сринат имунитет.

Радина Лазарова
1430 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Даа

2023.07.29 | 21:12

1
Дасиги пъхат у усраните гащи тия ваксини че никой не ви вярва вече на вашите убийствени ваксини айде върветеси на майнатаси бе паиагал неви искаме нищо марш в лайнарника дано бял ден дане видите долни лешоди българо убиици

Добави коментар

Водещи новини