Под вода или без вода

  • 02 юни 2023 15:37

  • 1659
  • 0
Под вода или без вода
© булфото /архив/

Такива полюсни въпроси си задават хората от Дупница, където тази седмица за пореден път хората бяха жадни и неумити цели 5 дни, поради безводие. И братята им по неволи в района на Берковица, където пък от дъждовете реката преля и водата нанесе щети, които дълго време няма да бъдат поправени. И сами се шегуват с несретната си орис, разказвайки вица, че все пак е по-добре да си здрав и богат, отколкото болен и беден.

В Берковица хората се съмняват, че наводнението е станало, защото в района имало незаконно сметище, за което общината знаела и дори ползвала. Надали някой е изненадан от подобно

безхаберие на местните и общинските власти за живота и безопасността на българите, особено в малките населени места.

Реките и деретата се задръстват с отпадъци, които хората няма къде да изхвърлят, защото в България има огромен проблем със сметосъбирането и сметоизвозването и той не е от днес и вчера, а от няколко десетилетия насам. Всички правителства едно след друго не успяват, за съжаление, да създадат добра организация и да решат този важен въпрос. Общините се опитват да разчистват реките и деретата, но все казват, че пари не им стигат затова.

А водната стихия не жали никого. Още незатихнали скандалите покрай наводненията в Карловско през октомври миналата година и оставените на произвола на съдбата българи там, и ето че вече калта погълна Берковско и психотрилърите по места серийно продължават. Служебният вътрешен министър лани предупреди: „Ако се случи подобно наводнение като в Карловско в друга част на държавата, бюджетът на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане няма да стигне да подпомогне всички. Бюджетът на комисията е недостатъчен за цел превенция”.

Това е положението и докога ще е така, е въпрос, който години наред си търси отговора, но надали скоро ще го има.

Същевременно в Дупница се вдигнаха на протест след като пет дни бяха буквално на сухо, поради поредната повреда в главния водопровод там. Хората възроптаха срещу поетапното поскъпване на цената на живителната течност и са прави –

плащат скъпо за услуга, която получават в калпав вид, ако изобщо я получат де.

В това незавидно положение са не само в Дупница, а в още близо 450 населени места, в които хората страдат, поради лошото управление на сектора. Нищо че цената на водата у нас само за година поскъпна с близо 40 на сто, услугата, за която плащаме скъпо, е безобразно лоша навсякъде.

Затова хората с основание роптаят и питат къде са парите, обещавани от водните дружества за инвестиции?

Какво се случва и с многото пари, които идват по линия на най-разнообразни евро проекти?

За какво се харчат парите им от бюджета?

И защо, по дяволите, трябва само да ги скубят за щяло и нещяло, за всяка прищявка на дружества и концесионери, а насреща да не получават нищо. Но от сърце и в целофан от лъжливи обещания.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1659 0

Свързани новини

Водещи новини