Самоков се преклони пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата на Родината

  • 02 юни 2023 15:06

  • 235
  • 1
Самоков се преклони пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата на Родината
© Община Самоков
Слушай новината Слушай новината

Самоков чества Деня на Христо Ботев и на падналите за свободата на Родината. Общоградско преклонение и рецитал, подготвен от самоковските ученици, бе част от тържествената програма за Деня на Христо Ботев. 

„Свободата е символ на достойнството ни като народ, но и отговорност пред бъдещето, така както ние ви предаваме завета на дедите да браните тази свобода, така и вие ще го предадете на тези след вас", каза в словото си кметът на Община Самоков Владимир Георгиев. Той добави, че това е най-отговорната задача – да съхраним и предаваме подвига на героите, за да останат те вечно живи, предаде БТА.

Кметът посочи, че 2 юни е денят, в който с чувство на признателност свеждаме глави пред подвига на хиляди българи, отдали живота си за свободна и независима България. Той отбеляза, че Христо Ботев си е отишъл само на двадесет и осем години, но е извървял краткия си жизнен път смело и неповторимо, а пътят на Ботевата чета е незабравим. Георгиев се обърна към гражданите като посочи, че днес те са потомци на велики самоковци, отдали живота си за свободата на Родината.

Сирени точно в 12 ч.: България отдаде почит на Христо Ботев

„В дните на героичното Априлско въстание със смъртта на храбрите воини падат и много наши съграждани, самоковци има в четата на Христо Ботев. Храбрите ни самоковски воини участват във всички войни за националната ни независимост“, каза още кметът. Той добави, че неслучайно в Самоков през 2018 година е изграден паметник-мемориал на Опълченците. Кметът поздрави присъстващите като им пожела да бъдат горди, че са самоковци, защото и Самоков е допринесъл за запазването и утвърждаването на нацията със своите патриоти и възрожденци.

В празничната програма се включиха всички училища в града, които развявахa трибагреника на Република България. Ботевият марш също прозвуча от фанфарния оркестър към Основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“.

В края на честването жителите и гостите на Самоков се преклониха пред подвига на героите с едноминутно мълчание и възпоменателни сирени. Венци и цветя поднесоха от ръководството на Общината и присъстващите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
235 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
КАЛО ФЕРСКИ ЦИ ГАНИН

2023.06.02 | 19:55

1
ГЯУРИ МИРНО! ГЯУРИ НА КОЛЕНЕ! :)

Добави коментар

Водещи новини