ИВО СИРОМАХОВ: ГОРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО (много неприятна приказка)

  • 02 юни 2023 12:22

  • 9797
  • 0
ИВО СИРОМАХОВ: ГОРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО (много неприятна приказка)
© pixabay, нова тв

Коментар на популярния писател, сценарист, драматург и тв водещ Иво Сиромахов. Той е носител на „Наградата за дебют в областта на изкуствата“ през 1995 г. Водещ е на „Шоуто на Слави” по тв 7/8. Наскоро от печат излезе последната му книга "Бай Тошо", която се радва на огромен читателски интерес.

В гората решили да правят правителство. Не че им трябвало, то с тия правителства брали само ядове, но все пак решили да имитират някаква демокрация.

Най-активен в преговорите за правителство бил вълкът. Той по произход бил вълк-помияр, който навремето охранявал големите вълци и покрай тях се издигнал в кариерата – получил власт, изял много горски животни и даже си имал млада вълчица в Барселона.

Та извикал вълкът овцата и ѝ казал:

- Дай да направим правителство с теб. На ротационен принцип. Девет месеца ще управляваш ти, после девет месеца – аз.

- Как ще направя правителство с теб, Вълчо? – разтреперила се овцата. – Ти ще ме изядеш.

- Няма да те ям.

- Ама обещаваш ли?

- Обещавам.

- Закълни се в майка и баща.

- Заклевам се в майка и баща - рекъл вълкът и се прекръстил, защото бил набожен. – Ще ти дам цялата власт и девет месеца ще си правиш, каквото си искаш.

- Ох, много хубаво ми звучи – зарадвала се овцата и го погледнала с най-благодарния си овчи поглед. Вече си представяла как се къпе във власт и разкош и около нея припкат раболепни репортерки мисирки. – Ама как ще обясним на другите овце, че вече не сме врагове, а партньори?

- Бе няма кво да им обясняваш! – отсякъл вълкът – Те са прости. Дванайсет години съм ги управлявал и всичките ми номера минаха. Тия са толкова загубени, че никога не биха потърсили сметка на правителството си. Най-много да ни псуват в социалните мрежи и да се заканват.

- Ох, говори ми, говори ми… - премрежила от удоволствие поглед овцата. – Ама другите овчици все пак ще ме питат защо аджеба съм влязла в съюз с теб. Нещо трябва да им кажа.

- Кажи им, че правим това правителство, за да защитим гората от общия ни враг.

- Кой е общият ни враг?

- Ми ще измислим някакъв враг. Да речем магарето.

- Магарето ли, бе? – разкикотила се овцата. – Какъв враг може да ни е тоя? Тоя е кух като меча хралупа напролет. Аз даже съм правила ала-бала с него. Магарето – враг! Хахаха.

- Еми каквото ни е правителството, такива са ни и враговете – заключил мъдро вълкът.

Прегърнали се с овцата и призовали другите овце да блеят пред обора на магарето и да му викат „къш“. Магарето не се впечатлило, а продължило кротко да си преживя. Овцете поблели, поблели пред обора, па се разотишли.

И така вълкът и овцата направили ротационно правителство. Вълкът продължил да дерибейства из гората, а овцата се правела, че не забелязва, за да опази коалиционния мир и джентълменското споразумение.

Отношенията между двамата били чудесни. Вълкът научил овцата да яде месо. Тя отначало се дърпала, но после почнала редовно да си хапва месце. Най-много ѝ се услаждало агнешкото. Вълкът често отмъквал от кошарата по някое агънце и двамата с овцата си устройвали угощение. Докато оглозгвали кокалите на агнето, си припомняли как преди години са били врагове и се заливали от смях.

Ала овцата не изкарала девет месеца във властта. Един ден вълкът нещо не бил на кеф и я изял.

А кожата ѝ подарил на магарето в знак на уважение между институциите.

После си взел друга овца за правителството.

На ротационен принцип.

(Тази приказка е измислена. Всяко припознаване на реални събития или личности би било плод на гузно въображение).

Последвайте канала на

Аделина Делийска
9797 0

Свързани новини

Водещи новини