Днес е Денят на Враца

  • 01 юни 2023 07:52

  • 325
  • 0
Днес е Денят на Враца
© Булфото (архив)

С митинг-заря тази вечер във Враца ще бъде отбелязана 147-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев. Тържественият ритуал отдавна е част от календара на официалните национални прояви и програма "Хоризонт" ще предава церемонията пряко след 9 часа тази вечер. Митингът - заря също така е кулминация на традиционните Ботеви дни във Враца. 

Още след Освобождението дните на почит и преклонение пред героизма на Христо Ботев, намерил гибелта си по стръмните склонове на Врачанския Балкан фокусират националното внимание и събират във Враца не само държавния, политически и културен елит, но и много родолюбци от цялата страна. Масовите събирания започвали ден преди 2 юни с пристигане на гостите и прераствали в митинги с речи и патос край Ботевия паметник в центъра на града вечерта на 1 юни. Така десетилетия наред до тази вечер, когато на същото място, но други поколения гости и жители на Враца ще отдадат почитта си към бележития поет и революционер като част от митинга - заря по случай Деня на Ботев и на загиналите за българската свобода и независимост.

Празнуваме Международния ден на детето

Над 70-годишна е историята на тържествения ритуал в тази форма, отбелязва историкът Христина Христова.

По-отскоро, но пък вече над 20 години, 1 юни е Ден на Враца. Празникът на града е повод да се отличат врачаните със заслуги за развитието му. Днес на тържествена сесия на Общинския съвет званието почетен гражданин ще получи врачанският митрополит Григорий за приноса му в хуманитарните дейности и обществения и социален живот в общината. Ще бъде връчена и "Наградата на Враца". Тази година отличените са: врачанската Симфониета и диригентът й  Христо Павлов, етнографът доц. д-р Йорданка Манкова за проучванията й на местните традиции и фолклор,  д-р Тодорка Манолова за приноса й в здравеопазването в общината, врачанският "Ротари клуб" за благотворителните му инициативи, общественикът Ганка Пищикова, треньорът по водна топка Венетка Начева, утвърдила врачанския клуб на национално и международно ниво и шампионката по борба Мими Христова, предаде БНР.

В този богат на прояви ден, прави впечатление една инициатива, която обединява настроенията на днешния особен ден за Враца, наречена "Със стихове и песни по Ботевата алея". Десетки възпитаници на врачанските детски градини ще се присъединят към Националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета. Походната колона се придвижва от Козлодуй към връх Околчица вече пети ден и предстои финалното изкачване до лобното място на Войводата. За децата е предвиден кратък, по-равен маршрут.

На похода децата ще рецитират заедно и поотделно емблематични Ботеви стихове.

Радина Лазарова
325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини