Напомняне: Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото

  • 31 май 2023 13:31

  • 1476
  • 1
Напомняне: Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото
© Булфото (архив)

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, съобщават от Националната агенция за приходите.

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 28,40 лв. месечно.  

Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите - ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване. В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски.

НОИ: С 1,3 млрд. лв. се увеличиха разходите на ДОО за година

Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски, напомнят от НАП.  

Декларацията може да се намери на интернет страницата на приходната агенция. Тя трябва да се попълни и да се подаде в офис на НАП, пощата с обратна разписка или чрез електронната услуга на приходната агенция, достъпна с Персонален идентификационен код (ПИК) или КЕП.

При повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса, добавят от НАП. 

За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1476 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
davidof

2023.05.31 | 16:16

1
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се с нас по имейл: (pacific-loan.service@outlook.fr) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро

Добави коментар

Водещи новини