Доц. Искрен Иванов: В ЕС и НАТО има дефицит на доверие към службите ни

  • 31 май 2023 09:56

  • 387
  • 0
 Доц. Искрен Иванов: В ЕС и НАТО има дефицит на доверие към службите ни
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Скандалът с назначенията в службите у нас избухна като бомба. Той постави въпроса как трябва да бъдат избирани началниците на специализираните звена.

"Има стандартизирани процедури, по които се назначават началниците в службите - гледа се какъв стаж имат, каква е експертизата, която имат. Тези процедури са така направени, че лицето да отговаря напълно на позицията, която трябва да заеме", каза експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в предаването "България сутрин". 

По думите му трябва да се направи разлика в координацията и съгласуването в рамките на службите в НАТО и ЕС.  

"Партньорските служби си споделят информация. Има разлика да се споделя такава информация и това просто някакви хора да се спуснат от някакво посолство. При първото говорим за стандартизиране на процедурата, а при второто - за намеса във вътрешните работи", обясни доц. Иванов.   

По думите му има дефицит на доверие от службите в ЕС и НАТО към нашите служби.  

"Можем да кажем, че предпазливостта на партньорските служи стига дотам, че критичната информация за тяхната сигурност си остава за тях. САЩ и НАТО са наясно, че България им е съюзник, но има и хора там, които играят за "другия отбор", поясни той. 

Филип Гунев: Няма практика да се съгласуват шефовете на службите

Това, което се случва около българските служби в последните дни, доц. Иванов нарече "тотална щета" - не само по отношение на сектора за сигурност, но и по отношение на България. Във връзка със записите от заседание на ръководството на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" той обясни, че не за първи път политици говорят по този начин за службите. 

"Докато няма доказателства, всякакви твърдения са спекулация", посочи гостът в студиото на Bulgaria ON AIR и допълни, че в случая става въпрос за "глупава политическа гордост", която цели само придаване на тежест и значимост на думите.  

"Става въпрос само за съгласуване в рамките на партньорските служби, но заради тази политическа глупост цената ще я платим всички ние", заяви той. 

По думите на доц. Иванов, докато няма ясни доказателства за чуждо влияние върху българските служби за сигурност, е много трудно да се говори, че такова съществува.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини