Адмирал Ефтимов: Няма успешна превенция без предварително да се правят тренировки

  • 28 май 2023 17:12

  • 330
  • 0
Адмирал Ефтимов: Няма успешна превенция без предварително да се правят тренировки
© МО
Слушай новината Слушай новината

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се присъедини в днешното учение на Столичната община за защита при бедствия „Сила 23“. „Няма успешна превенция без предварително да се правят тренировки, учения и да се отработва взаимодействие“, заяви адмирал Ефтимов, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната.  Учението бе проведено на територията на столичния район „Люлин“ при спазване на всички правила за безопасност. 

Според началника на отбраната не трябва да се отработват определени мероприятия едва след възникването на дадено събитие, а напротив – далеч преди това. „Нито една структура не може да се справи сама в такива ситуации“, каза той и отново отбеляза необходимостта от взаимодействие и съвместни тренировки между държавните органи. Адмирал Ефтимов даде пример със земетресенията в Турция и припомни, че през октомври 2022 г. Българската армия е подпомогнала участието на модул от Столичната община за издирване и спасяване в градска среда в учението „BALANCE – Мащабно управление на земетресенията на Западните Балкани чрез съвместни дейности по трансгранично сътрудничество“ в Черна гора.  

Адм. Емил Ефтимов: Ще разширим обхвата на военните учения

Министерството на отбраната се включи с личен състав и техника от 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология – Мусачево от състава на Сухопътните войски. Военнослужещи с два специални автомобила отработиха задачи по ядрена, химическа и биологическа защита. На статичен дисплей бяха показани отбранителни продукти за радиационно и химическо разузнаване. В учението се включиха и експерти по реагиране при бедствия от Щаба на отбраната, два медицински екипа с реанимобили от Военномедицинската академия за подпомагане на дейността на Министерството на здравеопазването, както и Служба „Военна полиция“, уточни началникът на отбраната. 

Демонстрациите на съвместни действия наблюдаваха кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов и представители на други държавни структури. 

Филип Епитропов
330 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини