Вещаят край на живота в Черно море

  • 28 май 2023 09:01

  • 5438
  • 0
Вещаят край на живота в Черно море
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Темата за глобалното затопляне отново е на дневен ред, след като един от най-известните турски учени - проф. Осман Бекташ, направи мрачна прогноза за живота в Черно море.

Как климатичните промени могат да повлияят и доколко е застрашен най-големият вътрешноконтинентален басейн в света?

Погледнато от брега, Черно море продължава да е все така красиво и привлекателно. Не такава обаче е ситуацията дълбоко вътре в него. Последните проучвания показват, че морският живот в едно от най-красивите морета е сериозно застрашен, а основните фактори за това са климатичните промени и замърсяването. Известни учени алармират за сериозни последствия и дори за това, че морските обитатели може да изчезнат напълно.

„Това са най-мрачните прогнози. Разбира се, те са базирани на изследвания, но и на модели, които наши колеги правят. Някои от въпросните модели са със съмнителна прогнозна стойност. На нас ни трябват поне 30-40 години напред, за да има данни, да видим какво ще се случи в крайна сметка, но по мое мнение това са прекалено крайни изказвания”, коментира пред Нова телевизия доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН.

Въпреки че апокалиптичната прогноза на турския учен изглежда пресилена, от Института по океанология отчитат някои притеснителни изменения.

„Черно море е басейн с уникална термохалинна структура и стратификация с горен слой, който е с дебелина около 50 м. Това е така нареченият активен слой, в който има най-голямо количество кислород и съответно - най-много живи ресурси са съсредоточени там. Стабилността на тази стратификация се дължи на наличието на студен междинен слой. Именно там се отчита затопляне. Вече липсват студените зими, повърхността на морето се охлажда много по-слабо и количеството студ, което постъпва в морската среда, е много малко . Температурата на слоя се повишава вече над 8 градуса, което e критично. Засега обаче няма изследвания, които да доказват, че този процес ще причини катастрофални проблеми”, обясни пред Нова телевизия директорът на Институтта доц. Николай Вълчев.

Според него е твърде преувеличено допускането, че животът в Черно море може да изчезне напълно. Доцентът припомни, че сме били свидетели на катастрофа с черноморската екосистема в средата на 80-те години на миналия век, когато количеството кислород е намаляло чувствително, но системата е оцеляла и се е възстановила.

Освен климатичните промени, като друг проблем учените отчитат и замърсяването, а тоновете отпадъци в Черно море застрашават сериозно видовото разнообразие.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5438 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини