Поевтиняват административните услуги по електронен път

  • 26 май 2023 09:36

  • 357
  • 2
Поевтиняват административните услуги по електронен път
© Bulphoto/ архив

Парламентът прие на първо четене законопроекта на Министерския съвет за изменение на Закона за електронното управление. 

С промените се въвеждат общи правила за водене на регистри в електронна форма. Регламентира се и Информационна система за централизирано изграждане и поддържане на регистри, която се създава и поддържа от министъра на електронното управление. Административните органи ще трябва да приведат в съответствие регистрите си до 31 март 2024 г., се посочва в доклада на парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии.  

Друга част от измененията е насочена към улесняване на гражданите и бизнеса при използването на електронните административни услуги. Задължават се административните органи да предоставят административните услуги по електронен път с намалена такса спрямо таксата за присъствено заявяване и предоставяне. Заложено е минималният процент на намаление на таксата да е 10 на сто. Предвижда се също за предоставяне на административни услуги по електронен път да не се изисква прилагане на документ за платена такса в случаите, когато таксата е платена по електронен път. Уреждат се по-детайлно начините за електронна идентификация. Предвижда се административните органи да изпращат уведомления по електронен път за изтичащи срокове за документи.

НА ЖИВО: НС с редовно заседание

Десислава Станева
357 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.05.26 | 12:15

2
дигитални тоталитаристи, пуу да ви е ба майката!

2023.05.26 | 10:08

1
Поевтиняват несъществуващи услуги, бай дъ уей услуга е когато е по искане на гражданина, плащането на данъци, такси, лични документи е задължение. Вие не искате да си сменяте паспорт или регистрирате фирмата, задължават ви, а чиновника ви прави услуга, че си търка химикалката.

Добави коментар

Водещи новини