Защо депутатите не решават проблемите на хората с монополистите?!

  • 25 май 2023 15:59

  • 1688
  • 0
Защо депутатите не решават проблемите на хората с монополистите?!
© булфото/архив/

Мине не мине известно време и току софиянци изпищят от силно ужилване в месечните сметки от "Топлофикация София". Тогава кампанийно и стихийно веднага се ангажират всички институции на бюджетна, т.е. на наша обща издръжка и запретват ръкави, но не за да решат трайно проблемите на потребителите, а само малко да поговорят и ... после следва пак снишаване.

Така се случи и преди дни, когато столичани изпищяха от размерите на сметките си за април, набъбнали с по около 50-60 лева спрямо фишовете за топлото от предходните по-студени зимни месеци. Впрочем, трябва да признаем, че природата се смили над българите и тази зима не ни прати големи студове, та повечето оцеляха откъм финансов колапс само за отоплението.
Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент както обикновено веднага реагира на гражданските неволи и излезе с публично становище по темата. От КЕВР също обещаха да проверят за какво иде реч. А от самото дружество в типичен неразбираем за обикновените хора стил рекоха, че се "ръководят от нормативната уредба". Какво означава това, кой създава такива "уредби", които хората не разбират, питам председателя на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов:"Аз още от 2013 година насам вдигнах ръце от монополиста "Топлофикация София", защото проумях, че с тях на глава не може да се излезе. Смятам, че това дружество работи службарски, а не като бизнес организация. Общинските съветници им правят някакви наредби, те си карат по тях и хич не ги интересуват отношенията им с гражданите.
Ние преди предлагахме да има конкуренция в тази област като се остави топлофикация да си е една фабрика за енергия, а 5-6 доставчика да я търгуват като се състезават помежду си за интересите на хората. Не ни приеха предложенията, представени тук сега съвсем схематично. По закон има възможност да се регистрират фирми и да станат търговци на топлинна енергия, която да купуват от ТЕЦ-овете. Така може да е и с електроенергията, с водата, но... .

Депутатите могат да подобрят законодателството така, че да е в полза на хората. Но те искат, защото това изисква усилие, а те карат от ден за ден.

Също така могат ударно да се въведат уреди за дистанционно отчитане. Тъй като те са по-скъпи, предложихме 1/3 от цената им да се покрива от държавата, 1/3 от дружеството и 1/3 от домакинствата. При дистанционното отчитане има повече ред и яснота.
Проблемът с кражбите на еленергия в жилищните блокове си стои. Ако комшията ти краде, той краде от теб, не от топлофикация и хората трябва веднъж завинаги да проумеят това.
На дружеството в София никой вече не му вярва и каквото и да предлага, все ще го приемат на нож. Така си караме от 20 години насам и се сещаме за тези проблеми само като има повод като сега. Както, когато някъде стане убийствена катастрофа, след това слагат "легнали полицаи". Но това не е политика. За нея трябва цялостна визия и много работа, а в последните години нито на депутатите, нито на съветниците им се работи за интересите на гражданите".

Аделина Делийска
1688 0

Свързани новини

Водещи новини