Слепотата тук е доброволна. По повод 24 май, „братята“, манипулациите и пропагандата, която работи

  • 25 май 2023 15:31

  • 1295
  • 0
Слепотата тук е доброволна. По повод 24 май, „братята“, манипулациите и пропагандата, която работи
© Getty Images/РИА/Novini.bg

За да работи кухата пропаганда, трябва да има два основни фактора: масова необразованост и желание да се вярва в лъжите. Второто идва в резултат на първото, когато хората страдат от собствената си неподготвеност и се оказват бедни и неудовлетворени – тогава вместо да се срещнат с истината и да се опитат да се подобрят, те си намират „виновник“, за да се чувстват фалшиво по-добре. 

Радвам се, че горното изречение беше по-дълго, защото така отсяхме една конкретна част от „читателите“. 

Ако си спомняте, вчера беше национален празник в България. Украинското посолство ни го честити така: „Посолството на Украйна в Република България поздравява българските приятели с Деня на светите братя Кирил и Методий, на БЪЛГАРСКАТА азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.

Официозът на „братушките“ РИА новости, разбира се, говори за руската азбука (преводът е автоматичен – от браузъра). България в цялата им статия се споменава само и единствено като територия, на която се разпространява славянската писменост. За принос и дума не става.

Можете да си я намерите с Google новината и да я прочетете, ако не вярвате. Линк няма да пусна, защото не желая да им трупам трафик на „журналистите“ на „братушките“.

В същия ден в същата „медия“ излиза и статия, описваща произхода на светите братя, озаглавена „Те не са измислили тази азбука“. Какво не знаем за Кирил и Методий“. В нея има пасаж, в който малко повече се отделя внимание на България. Пише (преводът пак е автоматичен): „Други изследователи ги смятат за българи. Този народ е възникнал в резултат на смесването на едноименното тюркско племе от Азовско море с местните славяни. Нова етническа група формира българското царство, което достига своя разцвет едва през IX век“.

По повод „неблагодарниците“, както ни наричат,

защото не им благодарим по 24/7 и не правим каквото и когато заповядат… понеже ни били „освободили“ от османците – видите ли, а не защото имали мерак да завземат Балканите; и все забравят как сме им благодарили – със злато. А после са ни освободили и от фашистите – без един патрон да гръмнат, а пиянствайки през цялото време и пак отнасяйки златото ни. И архивите. 

Та, по повод „неблагодарниците“… Кой е неблагодарникът? Ние, които сме благодарили и със златото си, и с архивите си, че и със свободата си, която те са отели след 1944 г.; и с постоянното си вмешателство във вътрешните ни работи преди това? Или те, на които сме дали писменост и култура, а те днес дори не си спомнят откъде е дошла?

А това – отпреди две години – помните ли го?

Украйна ни честити, Русия ни се подиграва. Русия все си намила, че азбуката е руска и славянска. Споменават ни набързо – като едни там тюрки, смесени с местните славяни. 

Сега един въпрос с повишена трудност: кой велик български поет е казал: „… славянството и православието са две овчи кожи върху гърба на един хитър вълк“, говорейки за Русия и интересите ѝ по нашите земи? Ето ви по-пълен цитат, може да ви помогне: „Тъй минаха ред години, десет и повече, в мъчителни очаквания, в празни сънища. През това време руското правителство употреби всички средства да покаже, че славянството и православието са две овчи кожи върху гърба на един хитър вълк. Официална България се луташе по кривите пътеки на дипломацията“.

Отговор: Яворов. Точно така, великият поет има и публицистика освен поезия. Основна тема в творчеството му на това поле е свободата на Македония. В материалите си той основно говори за това как Русия и другите велики сили единствено преследват своите собствени интереси тук и никой не мисли за България и българите. 

А сега един въпрос с понижена трудност: Русия „за“ или „против“ Съединението е била? Подточка а.) насъсквала ли е султана да ни нападне за наказание? 
Подточка б.) насъсквала ли е Сърбия да ни напада и как е започната Сръбско-българската война? 

А сега да повторя: Украйна ни честити 24 май, Русия ни се подиграва. Русия все си намила, че азбуката е руска и славянска. Споменават ни набързо – като едни там тюрки, смесени с местните славяни. 

Въпросът е защо има българи, които избират да вярват на руската страна и да загърбят здравия разум? Можете да прочетете пак началото на този текст: За да работи кухата пропаганда, трябва да има два основни фактора: масова необразованост и желание да се вярва в лъжите…

Да кажеш, че сме далеч от Русия и „руското“, да не сме им сърбали попарата, няма да е чудно как се ловим на номерата. Но дори западняците – които са доста далеч от руското и все още не са им сърбали попарата, не се ловят така лесно… като шаран на бастун. Тук се повтарят „новини“, че (прозападна) Литва ще прави армия от роби (и се вярва). Това е с източник руски „медии“. Тук се говори и се вярва на „новини“ за човешки органи от украински деца, които се продават в Европа. Тук периодично все избухват „разкрития“ за поредния бункер, в който изловили 200 или 300 НАТОвски генерали. Папагалски препечатки от същите тези „медии“, които наричат азбуката ни „руска“. Хора????

За да работи кухата пропаганда, трябва да има два основни фактора: масова необразованост и желание да се вярва в лъжите. Второто идва в резултат на първото, когато хората страдат от собствената си неподготвеност и се оказват бедни и неудовлетворени – тогава вместо да се срещнат с истината и да се опитат да се подобрят, те си намират „виновник“, за да се чувстват фалшиво по-добре. 

„Фалшиво по-добре“ ще рече да си намират извинение за недоимъка и нещастието си – иначе сме си добре, ама ей тези ни пречат. Ключовото е „иначе сме си добре“, имаме шанс, както се казва, само да махнем ей тия тука, дето ни пречат. И така – на базата на фалшивото успокоение и фалшивата омраза към грешния враг, истинският враг се маскира на приятел и продължава да трови и стриже. 

Слепотата тук е доброволна. 

… 

Александър Томов
1295 0

Водещи новини