Росен Желязков и председателят на парламента на РСМ Талат Джафери заедно почетоха делото на Кирил и Методий в базиликата „Санта Мария Маджоре“

  • 24 май 2023 19:33

  • 748
  • 8
Росен Желязков и председателят на парламента на  РСМ Талат Джафери заедно почетоха делото на Кирил и Методий в базиликата „Санта Мария Маджоре“
© НС

Председателят на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети и председателят на парламента на  Република Северна Македония Талат Джафери заедно почетоха делото на светите братя Кирил и Методий в базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Рим. Всеки от тях поднесе венец пред своята плоча в базиликата, в която славянските книги са получили официално признание от папа Адриан II. След церемонията двамата председатели направиха съвместно изявление, съобщиха от пресцентъра на НС.

Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети посочи, че това е взаимна инициатива. Много се радвам, че на този хубав празник успяхме съвместно да поднесем венци на нашите първоучители Кирил и Методий и по този начин да покажем как ни свързва общо минало и как ни свързва общо бъдеще, заяви председателят на българския парламент. Това беше символиката на днешния ден и аз много се радвам, че моят колега председателят Джафери много приятелски и сърдечно направи този жест, който направихме и ние, допълни той.

В рамките на честването на светите братя Кирил и Методий минахме всички процедури според протокола, които трябваше да минем, с аудиенция при папата, каза председателят на Република Северна Македония Талат Джафери. Той също изрази своето задоволство от това, че делегациите, които представляват двете страни, заедно положиха венци пред плочите.

На двете плочи е написано, че в базиликата „Санта Мария Маджоре“ папа Адриан II освети във 868 година донесените славянски книги в Рим от светите братя Константин Кирил и Методий, създатели на славянската писменост.

По-рано днес българската делегация, водена от Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети, беше приета от папа Франциск на аудиенция по повод 24 май.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
748 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2023.05.25 | 08:41

8
Тоя албaнец дали е част от севеpoмакедонcкия нapод или е aлбанец?

2023.05.24 | 22:05

5
Платените от Кремъл руски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 50 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство , а защо никой не ги попита и отговора е ясен за да имат излаз на Босфора и Дарданелите. Родината ни и е платила с много злато на русите . После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,а СССР е бил в съюз със същия Хитлер при подялбата на Полша Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че Русия не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ РУСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!
Емѝ...

2023.05.24 | 22:38

7
Духам на цигани за пари и се шибам във гъза безплатно! СЛАВА УКРАИНИ!✌

2023.05.24 | 22:30

6
БГ КОМУНИСТИ ПРИ РУСКИЯ АГЕНТ
Емѝ...

2023.05.24 | 21:18

4
Аз съм 55-годишен безработен побъркан хомосексуалист и трол на сайта новини бг. Моля , да ми пишат млади надарени момчета за интимна връзка!:)
Да

2023.05.24 | 21:09

3
Какво правят тая македонска измет там? Няма по-лошо нещо от това, един народ да мисли че е друг народ! Това е единствения случай в историята на света! Благодарение на комунистите!
циииирк

2023.05.24 | 19:51

1
смех

2023.05.24 | 21:05

2
И папата се смя

Добави коментар

Водещи новини