Международна политическа корпорация за правителства под наем може да спаси държавите в криза

  • 23 май 2023 16:28

  • 1172
  • 0
Международна политическа корпорация за правителства под наем може да спаси държавите в криза
© Getty Images/Novini.bg

Докато русколюбиви „патриоти“ се мъчат на много неграмотен български да обясняват защо руският фашизъм е най-доброто за България, а демократите все не могат да разберат, че демокрацията и „нормалното“ са на много крачки от нас и все се чувстват като в небрано лозе, България ще е все разединена и – на практика – в блатото. 

Докато политиката и съдебната ни система са пълни с хора с прякори, назначени от хора с псевдоними… все ще се киснем в блатото. 

Тия в парламента не дават заявка да станат по-умни, нито пък ние самите даваме такава заявка… Айде – да не кажа, че си носим хилки за играта на шах, но… си носим зарчета. 

Отварям малка скоба тук – случвало ли ви се е да видите русофил да пише грамотно? Много странно… дали има връзка между това им константно умение да изумяват с нововъведения в уж родния им език и желанието им да се приобщят към „руский мир“? Както и да е.

Затварям скобата. 

Та, мисълта ми беше, че сме в положение на блатно безвремие. И тая безизходица ме мотивира да изфабрикувам едно прозрение, което или ще се окаже страшна тъпотия, или ще се окаже, че е гениалност, изпреварила времето си (да, и аз залагам на първото, ама да видим).

Ако ви е писнало от избори, а ротационното правителство ви се струва странно, аз имам и по-екзотична идея – за създаване на международна политическа корпорация. 

Нещо като Кока-Кола или Макдоналдс, или БМВ на политиката. Щеше ми се да дам пример и с някоя руска компания, която е така успешна, но не можах да се сетя за такава, да ме прощават русофилите (или поне тези от тях, които могат да четат). 

И това ще е полезно не само за България, ами и за всяка държава, оказала се в криза – да речем, Гърция или Израел, които също на няколко пъти прескърцват със съставянето на кабинети. 

Ето какво представлява международната политическа корпорация в главата ми: 

Една фирма/корпорация, която предлага политически, икономически, ПР, всякакви експерти, познаващи тънкостите на занаята. Те се наемат/изпращат/разполагат в държавата, която има нужда от тях – наемно правителство от истински експерти. Имате политическа криза и не можете да съставите кабинет? Обадете ни се на нас, ние ще ви изпратим най-добрите политически и икономически експерти. Хем ще са такива без връзки в дадената държава, без шуробаджанащина, ще работят само по правила, без да пускат фъндък под масата. 

Разбира се, както е тръгнало, изкуственият интелект може да им изземе и тая функция и фирмите за AI да предложат функцията Artificial Government, но… да не изпреварваме събитията. 

Та, фирмата, от която си наемате експертен кабинет, ви праща готово правителство с все министрите и зам.-министрите, които си подлежат на наказателна отговорност в държавата ви, ама не се познават с местните магистрати и не могат да разчитат на „чадър“. В същото време роднините и любовниците им си остават у тях си и не могат да ги назначават на постове. Плюс това – няма да имат „досиета“ и компромати, които ония с псевдонимите да дадат на ония с прякорите, че да изнудват ония в Министерски съвет.  

Найс, а? Следваща стъпка: ако потръгне бизнесът, може да стане мащабен и всеобхватен. Корпорацията ще изготвя профили на различните кабинети и ще могат да се избират по каталог, като в него ще е забранено да се включват нацисти, крайно-десни или крайно-леви, както и откровени тъпанари или служители на чужди държави (което ще си е глътка свеж въздух за нашите географски ширини). 

След време ще може да се разшири каталогът – ще се предлагат готови състави за прокуратура например или готови екипи за общински съвети, където се налага – сенат и конгрес. 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
1172 0

Свързани новини

Водещи новини