Водещите новини! Ще има ли общо правителство с премиер на ротация – всеки 6 месеца? Отбраната на Бахмут продължава (и още…)

  • 22 май 2023 13:18

  • 613
  • 0
Водещите новини! Ще има ли общо правителство с премиер на ротация – всеки 6 месеца? Отбраната на Бахмут продължава (и още…)
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 22 май   

 

Емоционално нощно заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната" е имало в неделя късно вечерта. То е трябвало да одобри постигнатите договорки с ГЕРБ-СДС за общо правителство, в което на всеки шест месеца се сменя министър-председателят – Николай Денков от "Промяната" и Мария Габриел от ГЕРБ.

По време на нощното заседание съветът на "Промяната" е трябвало да одобри и дали министрите в кабинета да са политици или експерти, каквато засега е договорката с ГЕРБ. На експертен кабинет държат и лидерите на "Демократична България" - коалиционният партньор на ПП.

Кирил Петков емоционално зави към политически кабинет

***

Правителство с мандат на ГЕРБ няма да има и те го знаят. Нямаме договорка с тях за ротационен премиер, обяви в Пловдив депутатът от ПП Росен Костурков. С него е и новият шеф на правната комисия в парламента Стою Стоев.

Според Костурков, когато мандатът бъде връчен на ПП-ДБ, за база на разговорите ще се използва обявеният преди месец състав на кабинет начело с акад. Николай Денков.

Росен Костурков (ПП): Нямаме договорка с ГЕРБ за ротационен премиер

***

Той е в отпуск по лични причини. 

Новината, че ще бъде разпитан, съобщи самият той на последния Пленум на Висшия Съдебен съвет. Според Нова телевизия Гешев не се е явил на разпита днес. По думите му трябва да даде показания за търговия с влияние. 

Подобно обвинение отправи шефът на НСлС Борислав Сарафов, който сезира кадровиците, че Гешев е записвал члена на ВСС Йордан Стоев без негово знание.

Разнопосочни мнения дали Гешев се е явил на разпит, ще направи изявление в 14 часа

***

- сигнал от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. - председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър и др. лица.

- два сигнала от гражданин, съдържащи твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. и Г.К.

- сигнал от сдружение, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище в гр. София от бивш член на Европейския парламент – М.Г.

Прокуратурата проверява сигнали на граждани срещу Бойко Борисов и Мария Габриел

***

Съпредседателят на „Демократична България“ е катастрофирал в Русе. Той е бил със служебен автомобил и шофьор на НСО.

Инцидентът е станал на пътя Русе - Бяла, като ударът е станал между колата на Атанасов и камион.

Ген. Атанас Атанасов катастрофира в Русе

***

Юни месец ще има изградени 10-15 площадки за медицинските хеликоптери

***

Инцидентът стана по време на "похода за мир и неутралитет" на "Възраждане". Участниците настояваха България да не помага на Украйна във войната. 

„Подкрепата ни за Украйна ще стане по-силна. Гласът ни, осъждащ руското нахлуване, само ще се засили. Слава на Украйна“, написа в Туитър председателят на ЕП Роберта Мецола.

Мецола: Ще почистим сградата на евроинституциите в София от вандалите

***

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз ще се срещат в Брюксел днес, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че основна тема в дневния ред ще бъде руската инвазия в Украйна, като министрите по-конкретно ще обсъдят налагането на нови санкции срещу Москва.

Страните обаче все още не са постигнали съгласие по новите наказателни мерки срещу Русия, които имат за цел да сложат край на заобикалянето на досегашните санкции. Твърди се, че Русия прави това през трети държави като Казахстан, Армения и Обединените арабски емирства, посочва ДПА.

Външните министри на страните от ЕС ще обсъдят днес нови санкции срещу Русия и Иран

***

33-годишният Вадим Теков е вкаран в затвора през 2021 г. за 16 години за убийството на Реджина Гагиева, на 22 години. Той извършил убийството на работното ѝ място, като нахлул в офиса ѝ с нож и я наръгал 15 пъти.

Престъплението е било заснето от охранителните камери и кадрите потресоха тогава цяла Русия.

От Кремъл обаче освободиха Теков и го изпратиха да се сражава в Украйна. Шест месеца по-късно Путин подписа документа, с който Теков е помилван и на практика вече е освободен от наказателна отговорност.

Мъж, заклал брутално съпругата си на работното ѝ място, бе помилван от Путин

***

Командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Александър Сирски в неделя посети предните позиции край Бахмут, съобщава "Укринформ".

Киев твърди, че отбраната на Бахмут продължава

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
613 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини