1 от 5 овчи сирена на пазара съдържа само овче мляко

  • 18 май 2023 14:02

  • 1020
  • 4
1 от 5 овчи сирена на пазара съдържа само овче мляко
© Novini.bg/ Canva

Само едно от пет изследвани и предлагани на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко, останалите са произведени от мляко - смес от овче и краве. Това съобщават от "Сдружение за достъпна и качествена храна“ след направени тестове в акредитирана международна лаборатория.

Тестовете в акредитирана международна лаборатория са направени след сигнали от потребители и са финансирани от "Сдружение за достъпна и качествена храна". Изследвани са 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена и проверката показва, че само едно от тях е наистина овче сирене, останалите са смес, пише БНР.

Това, според сдружението, въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-високите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест конкретните производители на овчи сирена получават в пъти по ниска като себестойност продукция.

От днес млякото в Румъния е по-евтино с 20 процента

Част от потребителите купуват именно овче сирене заради алергии или по лекарско предписание и при тях наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, посочват експертите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1020 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.05.18 | 17:22

4
Да се оповестят фирмите! Не може да се пази репутацията на измамници! Ставате съучастници!
ИВАНОВА

2023.05.18 | 14:15

1
Ако изследванията и резултатите са категорични-назовете фирмите-производители.А в случая само си приказвате,да не кажа плямпате !
сирене смес

2023.05.18 | 15:21

3
от две крави...
Гост

2023.05.18 | 14:22

2
Като искаш 100% овче сирене,палиш си количката отиваш в най блиската фермичка с овце и си копуваш истинско овче,че и в повечето случаи по ефтино от магазина,и една разходка аванта ти оставя

Добави коментар

Водещи новини