Проект за внедряване на подземна система за разделно събиране на отпадъци бе представен в Плевен

  • 17 май 2023 14:53

  • 305
  • 0
Проект за внедряване на подземна система за разделно събиране на отпадъци бе представен в Плевен
© Pixabay

Подземна система за разделно събиране на отпадъци бе представена днес по време на конференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен. Тя предстои да бъде внедрена от Община Враца в изпълнение на проекта "Екологични и рециклиращи администрации", финансиран по Приоритетна ос 2 на Оперативна програма "Околна среда" (2014–2020 г.), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз. 

В изпълнение на проекта до средата на месец юни на територията на град Враца ще бъдат изградени десет площадки, като всяка една ще разполага с по три контейнера за разделно събиране на пластмаса и метал, хартия и картон, и стъкло. При определяне на местата, общината се е водила от принципа "разделно събиране на отпадъци при източника на тяхното образуване". Ето защо площадките ще бъдат разположени в близост до административни, обществени и бизнес сгради.

Ползите, които ние сме заложили в нашия проект, са не само да внедрим тази добра практика за разделно събиране на отпадъците като по този начин дадем пример на децата, на гражданите и гостите на нашия град, каза за БТА Димитър Димитров, главен инженер на Община Враца и ръководител на проекта. Чистотата и екологичният баланс ни мотивираха да реализираме такъв проект, добави той. По думите му чрез използването на този тип подземни системи за събиране на отпадъците ще се изолират миризмите, ще се ограничат вандалските набези, ще се намали количеството на депонираните отпадъци и съответно ще се увеличи делът на рециклираните отпадъчни материали и други. 

Общата стойност на проекта е 391 122 лв. От тях 85 процента са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 15 са национално съфинансиране.

По време на конференцията бяха представени ползите от разделното събиране и мерките, насочени както към предотвратяване образуването на битови отпадъци, така и към увеличаването на количествата разделно събрани такива, с цел тяхното последващо рециклиране. Бяха показани и предимствата, които подземните сметосъбиращи системи предлагат, както и добри практики от цял свят.

Участие в конференцията взеха представители на държавни и общински институции. Плевен е първият областен град, в който се представя проектът. Днес конференция ще се проведе в Ловеч, а утре в Монтана и Видин. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
305 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини