Проф. Васил Мръчков пред novini.bg: Гешев, Сарафов и Тодоров заедно да споделят съдбата, която Конституцията им отрежда

  • 17 май 2023 14:04

  • 3943
  • 0
Проф. Васил Мръчков пред novini.bg: Гешев, Сарафов и Тодоров заедно да споделят съдбата, която Конституцията им отрежда
© СУ, булфото

За скандалите, които разтърсиха представляващите държавата в обвинителните процеси у нас потърсих бившия Главен прокурор на България /1987-1989 г./ и най-големият специалист у нас по трудово право проф. д.ю.н ВАСИЛ МРЪЧКОВ. Днес той е на 89 г., а в годините назад е работил в БАН, в Международното бюро по труда в Женева, в СУ, в Прокуратурата и в Пловдивския университет. Автор е на безброй научни публикации и книги, а неговият „Коментар на Кодекса на труда” е настолната книга, ползвана от всеки работодател и средно интелигентен трудещ се в България. Наясно съм със спорните политически оценки за него, но моите лични впечатления са, че проф. Мръчков е един от най-ерудираните, фини и елегантни в изказа и поведението си човек, които съм срещала в професионалния си път.

- Как възприемате скандалите, които разтресоха прокуратурата и държавата последните дни, проф. Мръчков?

- Безкрайно съм огорчен и нямам сили да говоря. Прокуратурата е част от живота ми и това, което става сега, толкова дълбоко ме покрусява, че оставам без сили да коментирам.

Чувствам се като човек, дошъл от друг свят и друга среда, работил в друга прокуратура, която в онези условия тогава защитаваше интересите на гражданите,

а не се занимаваше с интриги, с взаимни замеряния и оплювания.

- Има ли изход от създадената ситуация и какъв е той, според вас?

- Единственият изход аз виждам в правоприлагането на Конституцията такава, каквато е и действа от 32 години насам.

Ако е останало и грам желание в представителите на политическите формации да бранят интересите на гражданите, е да стъпят на Конституцията

и да поискат не т.нар.”отстраняване”, каквото понятие в основния ни закон няма, а за „освобождаване” на Главния прокурор, включително неговото предсрочно освобождаване преди да е изтекъл мандата му. Така че има начин как да се приложи Конституцията, но досега да сте чули някой да говори за нея! Чак в края на своите изказвания някои споменават за нея. Извинявайте, ако говоря малко по-възбудено, вие не заслужавате такъв тон. Но верният път за изход от ситуацията е Конституцията.

- Пояснете моля какъв точно е този път?

- Той е посочен в чл.129, ал.3 – за Главния прокурор се прилага общият ред, който е предвиден за всички прокурори - отзоваване от пленарния състав на установения конституционен орган. Пленумът на ВСС трябва да се произнесе, 17 души от съвета минимум. Да се залавят с набирането на необходимото конституционно мнозинство и да сезират президента на държавата ни. Впрочем този път вече е бил практикуван, макар и безуспешно, по повод на предишен Главен прокурор – Никола Филчев. Все пак има прокарана пъртина по пътя, за който говорим. Сезирането на ВСС, на неговия пленарен състав и набирането на необходимите 17 души от тях. Само той е компетентен да сезира и да поиска предсрочно прекратяване на мандата му по случаите в чл.129, ал.3, където ясно е указано, че текста за освобождаването на прокурори се отнася и за тримата големи в съдебната система – за Главния прокурор и за председателите на върховните съдилища. Те могат да бъдат освобождавани от постовете си за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните им задължения. Както и за действия, които НАКЪРНЯВАТ ПРЕСТИЖА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ. Като се доберете до тези основания, може да се говори за състава на тези нарушения, затова какво предвиждат тези думи в Конституцията.

Помнете, че правото е право на думите, на конституционните думи в основния закон.

- Трябва ли да се оттеглят тримата - Иван Гешев, Борислав Боби Сарафов и Ясен Тодоров, според вас?

- Да се хванат за ръце и както са се прегръщали и са заемали тези постове един от друг, един след друг, сега да споделят заедно съдбата, която Конституцията им отрежда. Тримата заедно.

А вас лично моля – бъдете един от журналистите, който в работата си постоянно се опира на Конституцията!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3943 0

Свързани новини

Водещи новини