Внимание! Изпускат големи водни количества в река Въча

  • 16 май 2023 09:05

  • 780
  • 0
Внимание! Изпускат големи водни количества в река Въча
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

След 9.30 ч. днес, на няколко етапа, през 30-45 минути, в коритото на река Въча ще се изпускат до 235м3/сек. За сравнение, нормално протичат около 5м3/сек. По реката няма нито осведомителни табели, нито сигнализация, нито какъвто и да било друг начин за уведомяване на хората, алармират от Сдружение "Балканка" заради риска за рибарите и предишни подобни инциденти при рязко покачване на водните нива.

"На няколко етапа в рамките на деня ще бъдат изпускани огромни количества вода", обясни инж. Иван Пандъков от "Балканка", предаде БНР.

По думите му говорим за три пъти по-високи обеми от най-големия хидропикинг, който се наблюдава при експлоатацията на самите централи по реката.

До този момент няма изградена уведомителна система, твърдят от "Балканка".

Компетентните институции от системата на МОСВ и Министерство на земеделието са били сезирани с писмо, в което от сдружението сигнализират за предстоящите дейности по реката. Отговор засега няма.

"Безспорно манипулации с главен изпускател на язовирна стена и хидропикингът, който се очаква в реката, е огромно въздействие върху ПВО и по-специално върху Защитена зона "Въча - Тракия", се казва в писмото.

От "Балканка" съобщават още, че изпускането е предвидено да се извърши в период на размножаване на ихтиофауната в реката, а това означава "брутално въздействие върху защитени видове, което никой няма да оцени".

"Подобни въздействия са недопустими точно в този период. Ще имаме въздействие, което не е допустимо особено в размножителния период", категоричен е инж. Пандъков.

Рибар загина, отнесен от приливна вълна

"И докато за защитените видове, риби и безгръбначни в реката, никой не се е и загрижил. Ако рибар реши да задържи дори 1 балканска пъстърва от реката, той може да бъде санкциониран най-малко 1500 лева", гласи друга част от текста на писмото.

Според Иван Пандъков в случая не става дума за аварийни, а за планови изпускания за водата.

"Някой си върши нещо в реката и после природата да се самовъзстановява, ако е възможно това", коментира инж. Пандъков.

Калина Христова
780 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини