Водещите новини! България се оттегля от евроатлантическата общност и инвеститорите започнаха да се оттеглят от България. Съобщения за мащабно украинско настъпление (и още…)

  • 12 май 2023 13:16

  • 1830
  • 0
Водещите новини! България се оттегля от евроатлантическата общност и инвеститорите започнаха да се оттеглят от България. Съобщения за мащабно украинско настъпление (и още…)
© Novini.bg/ Canva

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 12 май   

 

„Българската държава рязко загуби репутация и българският държавен дълг се търгува на нива, които са по-високи от италианския. 

В същото време сме с добър кредитен рейтинг. 

Причините за това са политическата криза; забавянето на членството в Еврозоната, в Шенген; подаваме сигнали, че не искаме да сме част от НАТО; не можем да съставим евроатлантическо правителство. 

Всичко това създава усещане за риск и за отделяне на България от евроатлантическата общност.

Нашите мечти, че някой ще купува облигации, е глупава конструкция. България няма да може да продаде толкова дълг на пазара, че да финансира заявените критерии от 6% дефицит. Това ни отдалечава от Еврозоната и създава инфлационен натиск“.

По думите на Янков последните данни за преките чуждестранни инвестиции също показват спад в доверието към България. Той посочи, че у нас преките чуждестранни инвестиции са два пъти по-малко, отколкото в Сърбия и пет пъти по-малко спрямо Румъния.

Инвеститори оттеглят доверието си от България

***

На 15 май, понеделник, от 15.00 часа, на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази на ГЕРБ-СДС.

Президентът връчва първия мандат в понеделник

***

Атанасова: Джентълменското споразумение с ПП-ДБ ще бъде спазено, да подкрепят кабинета на Мария Габриел

***

Десислава Атанасова наруши споразумението, с което стартира работа 49-ото Народно събрание, съобщи на извънредна трибунка акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната".

"Това обяснява защо имаме причини да бъдем внимателни в отношенията с ГЕРБ-СДС", каза той.

Денков: Атанасова наруши споразумението с ПП-ДБ

***

"Според мен заявката за освобождаване на Гешев от страна на Мария Габриел е оферта към ПП, за да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ. Дори да не се стигне до предложение от бъдещ министър, настоящият министър е много вероятно да го направи". Това каза за "Твоят ден" доц. Наталия Киселова.

Киселова: Много вероятно е министър Зарков да внесе искане за освобождаване на Гешев

***

Руското министерство на отбраната отрече в четвъртък вечер съобщенията за украински военни пробиви по протежение на различни части на фронтовата линия в Източна Украйна. 

Часове по-рано, руски канали в Telegram съобщиха за мащабно украинско настъпление в няколко района, сред които Соледар и Запорожие, пояснява Нова телевизия.

Украинските сили са започнали подготвителни операции преди дългоочакваната контраофанзива срещу руските сили, съобщават високопоставени военни представители на Съединените щати, цитирани от CNN.

Руски информационни канали съобщават, че има мащабно украинско настъпление

***

Британското разузнаване: Русия изчерпва запасите си от крилати ракети

***

В страната на „свободното слово“…

Адвокатът ѝ каза, че тя не се е признала за виновна, тъй като не е осквернила гроба физически и не е търсила публичност за действието си.

Бележката, която Цибанева оставила на охранявания гроб в навечерието на рождения ден на Путин през октомври, гласи: "Родители на маниак, вземете го със себе си. Той причинява толкова много болка и проблеми. Целият свят се моли за смъртта му. Смърт за Владимир Путин. Отгледахте изрод и убиец".

Осъдиха рускиня, написала "Смърт за Владимир Путин"

***

Той посочи, че Русия е отговорна за компромати и видеозаписи с фалшиви новини, разпространявани в социалните мрежи и онлайн платформите срещу турската опозиция в навечерието на парламентарните и президентските избори в неделя, пише БТА.

Кандидатът за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу обвини Русия в намеса в изборите

***

Във вторник съдебните заседатели във федералния съд в Манхатън присъдиха на 79-годишната Карол обезщетение за понесени вреди на стойност 5 милиона долара.

Тръмп обжалва присъдата си по гражданско дело за сексуално насилие

***

„За първи път горски пожар е достатъчно голям, за да повлияе на климатичните модели", каза д-р Том Мортлок от Центъра за изследвания на глобалното затопляне към Университета на Сидни.

Нивата на аерозолите, които пожарите са изпуснали в атмосферата, са високи колкото онези, отделени в процеса на големи вулканични изригвания в миналото.

Проучване установи връзката между горските пожари в Австралия и продължителността на феномена Ла Ниня

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини