Любо Дилов-син: Днес е истинският национален празник на България!

  • 11 май 2023 10:44

  • 3182
  • 0
Любо Дилов-син: Днес е истинският национален празник на България!
© личен архив

Коментар на Любо Дилов-син по повод на 11 май, денят на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Любо Дилов-син e роден на 19 ноември 1964 г. в София.  Син е на световноизвестния ни писател – фантаст Любен Дилов – старши. Младши е завръшил Журналистическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Работил е във вестниците „Поглед”, „АБВ”, „1000 дни” и др.. Бил е главен редактор на ежедневците „Експрес”, „Новинар” и „Ку-ку” – първият сатиричен всекидневник в България. Също и на списанията „L`Europeo” и „Playboy”- България. Заедно със Слави Трифонов създават „Славата на Слави” - първото  частно ежедневно радио токшоу,   с национално покритие (излъчвано едновременно от повече от 10 радиостанции). Сред създателите е на телевизионните предавания „Ку-ку”,  „Пипе”,„Каналето”, „Хъшове”, „Шоуто на Слави”, както и на авторкото му телевизионно толк-шоу „Удавете водещия” и „Пуснете водата”. Любо е почетен председател на ПП "Движение Гергьовден" и в момента е депутат от групата на ГЕРБ-СДС.

Днес е истинският национален празник на България! Голямата победа на българите след Освобождението не е по бойните полета, с които много се гордеем.

През 1882 г. - само четири години след Освобождението - България е имала 2264 училища при  население от 2,8 млн. души!

През 1891 г., когато  се публикуват първите частични преки данни за образованието по света, се оказва, че по ниво на грамотност на младежите, постъпващи в казармата, България заема 13 място в света.

А по броя на учениците, които по онова време е обучавал един учител е четвърта - след САЩ, Франция и Япония. Това означава, че имаме достатъчно учители, които да се занимават целенасочено с близо половин милиона ученици и студенти!

През 1912 г.  българската  държава е първа на Балканите и сред водещите в Европа със своите 4950 училища и 10 013 учители! 

Този тих  низ от ежедневни подвизи, заедно с решението денят на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий да се чества официално, взето в Пловдив преди 172 години, са обстоятелствата, които ни правят нация повече от всичко друго!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3182 0

Свързани новини

Водещи новини