Честваме паметта на света великомъченица Ирина

  • 05 май 2023 07:08

  • 868
  • 0
Честваме паметта на света великомъченица Ирина
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Света Ириния живяла през IV век и първоначално се казвала Пенелопа. Тя била дъщеря на видния и заможен езичник Ликиний. 

От прекалена грижа за своята дъщеря той я затворил в кула с всички удобства и поверил възпитанието й на един учен старец на име Апелиан. Но Ликиний не знаел, че Апелиан бил таен християнин. А учителят освен знания по всички основни науки предал на Пенелопа и истините на християнската вяра.

Девойката с интерес слушала неговите думи и когато пораснала, пожелала да се кръсти. Така станала съзнателна християнка с името Ирина (от гръцки – мир). Дори и затворена в кулата, тя научавала за гоненията на християните, за мъченията, на които те били подлагани заради вярата си в Иисус Христос.

Ликиний много желаел да осигури на дъщерята си изгоден брак и на няколко пъти водил кандидати за женитба да ги одобри Ирина, но тя под различни предлози отхвърляла всички. Най-после девойката признала на баща си, че е християнка и не желае да се омъжи за езичник.

А понеже вярващите в Христос били смятани за противници на държавата заради отказа им да участват в жертвоприношенията и в почитането на езическите божества, не можело и дума да става Ликиний да разреши на дъщеря си да се омъжи за християнин. 

Честваме паметта на светата мъченица Пелагия от Тарс Киликийски

Още повече че младата Ирина му заявила, че въобще не иска да се омъжва, а предпочита да живее в девство и нравствена чистота. Това много разгневило Ликиний. Той започнал да наказва и тормози Ирина, а като видял колко решително тя отстоява вярата си в Христос, в отчаянието си той я предал на мъчителите. 

Очаквал, че при по-сурови изтезания дъщеря му ще се уплаши и ще склони да се отрече от новата си вяра. Но жестоките мъчения не я сломили. А когато получила свобода, Ирина отишла в други страни да разпространява християнската вяра, включително сред траките в днешна Южна България. 

Novini.bg
868 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини